Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lucija Kimani predvodi učesnike utrke “Avaz Tower Running 2017”

pres avaz trka334

Sedma međunarodna utrka – ”Avaz Tower Running 2017” uz stepenište Avazovog tornja bit će održana 1. jula.

Učesnici će do cilja na vrhu najveće zgrade u regionu (172 m, 36 spratova) trebati pretrčati 780 stepenica.

Predsjednik Organizacionog odbora utrke Muamer Tanović danas je na pres-konferenciji kazao da je kompanija “Avaz” prije sedam godina krenula u taj projekt “s velikim ambicijama da Sarajevo približi ostalim evropskim gradovima u kojim već odavno postoji ovakav vid rekreacije i takmičenja”.

– Raduje nas što je jedna ovakva “egzotična” manifestacija naišla na odličan prijem u BiH i van granica naše zemlje, tako da je sada prepoznata u čitavom regionu. To potvrđuju dosadašnje prijave takmičara iz Srbije i Hrvatske, a čak imamo prijavu i jednog Libijca. Očekujemo veliki odziv učesnika, rekreativaca, djece, aktivnih atletičara na čelu s našom maratonkom Lucijom Kimani, koja je tri puta trčala na olimpijskim igrama – rekao je Tanović.

Članica Organizacionog odbora Jelena Marković kazala je da je ukupan nagradni fond povećan na 7.000 KM, od kojih 3.400 KM čini novčani fond.

– Ove godine nagrade će dobiti po pet najboljih takmičara i takmičarki, a fond je identičan za žene i muškarce. Djecu ćemo obradovati na način da prvih 70 koji istrče utrku do četvrtog sprata dobiju fudbalske lopte – kazala je Marković.Najavila je da će i ove godine za gledatelje ispred Avazovog tornja biti organiziran bogat i zanimljiv program.

Početak prve utrke je u 11.30 sati, a manifestaciju će direktno prenositi TV1 i Alfa.