Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Ostali sportovi

Luka Brković, šampion BiH u kick-boksu: Dilao sam drogu i tu sam se opekao

10/10/2015

Luka Brković, kik bokser i bokser iz Banje Luke, dvije godine prvak BiH u kik boksu u disciplini K1, osvajač drugog mjesta na prošlogodišnjem Balkanskom prvenstvu održanom u Tešnju, pronašao se u sportu, prevazišao probleme sa drogom i za četiri godine od kako je počeo trenirati osvojio je niz trofeja.

Kaže da na samom početku baš i nije želio da trenira, ali su ga trener, brat i otac “pritisnuli”.

aa_picture_20151010_6490209_web

“Krenuli smo bukvalno sa livade, nismo imali salu, bukvalno ništa nismo imali, kod moje kuće u dvorištu smo počeli trenirati i odatle je i prva medalja, prvo zlato u Prnjavoru, prije tri i po godine”, kaže Luka u razgovoru za Anadolu Agency.

Sa Brkovićem smo razgovarali tokom treninga u banjalučkom Kik boks klubu “Sveti Georgije” u kojem kaže nije propustio ni jedan dan treninga, osim kad je baš morao.

Trud i odricanje

“Mnogo treba odricanja, truda, krvi, znoja, da bi se uspjelo da bi došao do nekog vrha, svaki dan treba trenirati, odricati se i izlazaka i društva, i samo trening i dan i noć”, kaže ovaj dvadesetogodišnjak.

aa_picture_20151010_6490214_web

Na pitanje čega mu se najteže odreći, kaže da se nema čega odreći, jer samo trenira. Ipak u prošlosti nije bilo tako. Brković se zahvaljujući sportu riješio problema sa drogom u kojima se našao kao maloljetnik. Kaže da je kao i svako dijete bio radoznao i želio svašta da proba.

[yuzo_related]

“Prije ovog svega sam imao kao klinac problema sa zakonom, sa policijom, bio sam hapšen, imao sam problema sa dilanjem droge i tu sam se opekao. Tako da sam krenuo po nagovoru trenera, on je otvorio svoj klub, ja sam bio prvi član i tako smo krenuli, tako su krenule da se osvajaju medalje”, iskren je Brković.

Trening mu je, kaže, mnogo pomogao, promijenio se, što psihički, što fizički i mnogo se posvetio duhovnom. Poručio je mladima da se na vrijeme sklone sa ulice, da što prije počnu da se bave nekim sportom, “nebitno da li je to boks, kikboks, fudbal samo da se bave sportom jer je to jedini način da pronađu sebe”.

On je pronašao sebe, a zahvaljujući uspjesima, stekao je brojne obožavatelje.

aa_picture_20151010_6490219_web

Pripreme za prvo mjesto

Ovaj mladi sportista od prošle godine počeo se baviti i boksom i trenutno se priprema za četvrto kolo lige Republike Srpske. Aktivno trenira i sprema se da osvoji prvo mjesto. Dok su pripreme u toku, Brković trenira dva puta dnevno po sat i po, a kad je u fazi “odmaranja”, trenira po sat i po. Ponosan je na rezultate u boksu koje je ostvario u Minhenu jer nema ni jednog poraza, odnosno zabilježio je dvije pobjede i jedan neriješen meč.

Na pitanje da li više voli kik boks ili boks, kaže da oba sporta voli jednako, iako duže trenira kik boks.

U dosadašnjim borbama dobro je prolazio, pa mu je samo jednom slomljen nos, a na pitanje da li je on ozbiljnije povrijedio nekog svog protivnika, ispričao nam je o borbi u Modriči u kik boksu, u disciplini K1, protivniku slomio cjevanicu.

Duško Zorić, trener

Duško Zorić, trener

Njegov trener Duško Zorić, ponosan je na prvog člana svog kluba, koji ne propušta treninge i niže medalje.

“To mladalačko eksperimentisanje sa životom, koje nije u skladu sa zakonom, nekako se nadovezalo sa formiranjem našeg kluba, cilj je bio da ga dovedemo u klub i da mu kroz sport ponudimo da se izvuče sam. U početku pokušao je da eskivira, ali dao sam mu ultimatum”, rekao je Zorić.

Spas u sportu

On smatra da je Luka Brković čist prijmer da je sport najbitnija stavka u životima mladih današnje vrijeme. Prisjećajući se vremena kada je on bio mladić, Zorić je ispričako kako su se u prijeratnom vremenu svi bavili sportom i više bili socijalizovani. Danas se kaže lakše vinuti u sportske visine u BiH, zbog slabije konkurencije, ali sa druge strane, i teže jer je neophodno odreći se većine stvari popularnih među mladima.

aa_picture_20151010_6490220_web

“Kod nas je trenutno sport dosta na niskim granama. Luka je suprotnost, on je tu našao spas, ne samo spas, pronašao je sebe, svoj cilj, shvatio je da mu je to bukvalno sada život, ima svoje velike vizije, koje dijelimo”, rekao je Zorić i objasnio da će se Brković sledeće godine posvetiti samo profesionalnom boksu i kik boksu, kako bi materijalizovao svoj kompletan trud.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.