Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nba ljetnja liga

Luka Garza briljira u dresu Detroita: Zbog majke i djeda san mu je obući dres BiH

E8zV5AUX0AA7uNW

Detroit Pistonsi su rezultatom 79:78 bili bolji od Orlando Magicaa, a najbolji u timu iz Michigana bio je nekadašnji student univerziteta Iowa Luka Garza – on je imao 21 poen (8/16 iz igre) i 15 skokova

U noći između ponedjeljka i utorka na programu je bilo pet mečeva Ljetnje NBA lige, a do trijumfa su došle ekipe Clevelanda, New Yorka, Detroita, Memphisa i Chicaga.

Ono što nas zanima u cijeloj ovoj priči je igra našeg Luke Garza u dresu Deotroita.

Detroit Pistonsi su rezultatom 79:78 bili bolji od Orlando Magicaa, a najbolji u timu iz Michigana bio je nekadašnji student univerziteta Iowa Luka Garza – on je imao 21 poen (8/16 iz igre) i 15 skokova.

Majka Luge Garze je iz BiH, a njegov daidža je slavni bh. košarkaš koji je nosio dres Slovenije Teoman Alibegović.

Garza je rođen i odrastao u Washingtonu, ali je već objavio kako želi nositi dres reprezentacije Bosne i Hercegovine, iako su ga pokušali vrbovati i Slovenci.

Majka mu je igrala za BiH

Košarka je Luki u krvi. Majka Šejla, djevojačkog prezimena Muftić, igrala je u Evropi i za reprezentaciju BiH. Njen je brat Teoman Alibegović bio dio jugoslavenske U-19 generacije s Kukočem, Rađom, Divcem i Đorđevićem, koja je 1987. u Bormiju pokorila svijet i u finalu nadigrala Amerikance s budućim NBA zvijezdama poput Garyja Paytona i Larryja Johnsona. S tačno 990 koševa iz 52 utakmice Alibegović je i danas najbolji strijelac u istoriji slovenske reprezentacije. Njegov sin Amar igra za bolonjski Virtus, ranije je objavio portal Index.

“Oni su mi puno pomogli. Svako sam ljeto u Bosni radio s njima, ta su mi ljeta puno značila u razvoju”, rekao je Garza prošle godine u razgovoru za Glas Amerike, kada je i objavio da je pokrenuo proces dobivanja državljanstva BiH kako bi mogao igrati za reprezentaciju.

Djed mu je nogometna legenda

Ali najveća faca u porodici Lukin je djed Refik Muftić, legendarni golman FK Sarajeva koji je daleko nadmašio slavu košarkaške frakcije u obitelji te je bio prijatelj s Peleom. Kad je kao dijete s djedom šetao Sarajevom, stalno bi ga zaustavljali na ulici da ga pozdrave ili zatraže selfie.

Od njega je Luka naučio kako biti susretljiv prema navijačima, što mu je posljednjih godina trebalo na kampusu i šire. Toliko je popularan u Iowi.