Mario Blažević: Osjetila se hemija u svlačionici

mario blažević

Rukometna reprezentacija BiH trijumfalno se vratila iz Slovačke, gdje je pobjedom rezultatom 26:24 protiv domaće selekcije kolo prije kraja osigurala prvo mjesto u grupi 1 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2017. u Francuskoj. Povratak u domovinu bio je mnogo veseliji, lakši i podnošljiviji, nego odlazak za Hlohovec. Put, koji je trajao duže od deset sati, prošao je u dobrom raspoloženju nakon sjajne igre i plasmana bh. rukometaša u baraž za SP.

Jedan od junaka velikog trijumfa bio je Mario Blažević, sjajni golman bh. reprezentacije i rumunskog CSM Bucurestija. Znao je iskoristiti šansu koju mu je ukazao selektor Dragan Marković i u trenucima kada se lomio rezultat protiv Slovaka bio fenomenalan. Na kraju je sakupio 16 odbrana i promovisao se u jednog od ključnih igrača ogleda u Hlohovecu.

“Odigrali smo jako dobro i kvalitetno zahvaljujući tome što smo vjerovali u tu pobjedu. Pred utakmicu u svlačionici se osjetila hemija među igračima i da su svi željni tog vrijednog trijumfa. Dokazali smo da smo u ovom momentu bolji od Slovačke”, kaže Blažević i nastavlja:

“Sada nas čeka utakmica posljednjeg kola protiv Litvanije u Tuzli. Iako smo dosta emotivno potrošeni i umorni u tom susretu imamo dužnost da obradujemo naše navijače koji su uvijek bili uz nas i davali nam podršku. Možda će to biti i šansa za igrače koji manje igraju da dokažu svoj kvalitet. Očekujem pobjedu za kraj kvalifikacija i slavlje sa punim ‘Mejdanom’. O baražu ćemo razmišljati tek kada saznamo imena eventualnih protivnika. U svakom slučaju koga god dobijemo daćemo sve od sebe, te se nadam da uz malo sreće i dobrog rada možemo ponovo da se plasiramo na Svjetsko prvenstvo.”

Selektor Marković je po dolasku u Lukavac, u jutarnjim satima, dao reprezentativcima slobodno do ručka, nakon čega će u 18 sati obaviti trening u “Mejdanu”.

Dakle, bez obzira što susret sa Litvancima rezultatski ništa ne znači za bh. tim selektor ne želi ništa prepustiti slučaju. Hoće da pripremi svoje izabranike da upišu još jedan trijumf u posljednjem kolu i tako ovjeri prvu poziciju u grupi 1.

Utakmica BiH – Litvanija igraće se u nedjelju (17. januar) sa početkom u 20:15 sati.

Osim šest pobjednika kvalifikacionih grupa u baražu za Svjetsko prvenstvo igraće i 12 selekcija sa EURO 2016, koje na ovom takmičenju budu plasirane od petog do 16. mjesta. Žrijeb će se održati 29. januara u Poljskoj, na dan kada se budu igrali polufinalni susreti EP.

U doigravanju će biti devet parova, a pobjednici će osigurati visu za Francusku. Termini odigravanja utakmica baraža su između 10. i 12. juna, te od 14. do 16. juna ove godine.