Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marko Tarabochia ima recept kako nadigrati Šveđane

tarabochia

Marko Tarabochia, rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine iza sebe ima veoma napornu, ali i uspješnu sezonu sa poljskim vicešampionom Wislom iz Plocka. Iako je na pripreme bh. selekcije u Mostar stigao dosta umoran, ali obaveze u državnom dresu pred dvomeč baraža za Svjetsko prvenstvo protiv Švedske ne padaju mu teško. Odlični bek, koji može igrati na svim vanjskim pozicijama, smatra da je čvrsta odbrana i mnogo trčanja recept za uspjeh protiv Šveđana.

„Naporna je sezona bila. Imali smo jako puno utakmica, Kup i liga Poljske i Liga šampiona, ali evo najbitnije je da smo tu svi zdravi. Od 1. juna smo tu u Mostaru i naporno se pripremamo. Igrali smo dvije utakmice sa Crnom Gorom. Malo su nas iznenadili, jer su dosta dobro trčali. Nama su s druge strane malo noge bile teške, ali te utakmice su za nas bile jako dobar pokazatelj. Naime, mislim da Švedska igra dosta slično, tako da su nam jako dobro došle te utakmice“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Tarabochia.

Srednji bek bh. tima je svjestan šta ih čeka protiv Švedske, koja je rukometna velesila. Međutim, misli da postoji način na koji im se može suprotstaviti.

rukometna reprezentacija (1)

„Švedska ima jako dobre individualce koji uglavnom igraju po Njemačkoj. Imaju posebno dobar izbor odbrambenih igrača, tako da trebali bi igrati slično njima. Prilagoditi se njihovoj igri i probati trčati isto kao i oni. Imaju jako dobra krila, koja stalno ‘vuku’ naprijed. Mislim da je recept za njih dobra i čvrsta odbrana i jako puno trke. Ovaj baraž traje 120 minuta. U toj prvoj utakmici moramo se držati cijelo vrijeme u igri kao što smo uradili protiv Danske. To bi bilo dobro za nas i jedan vjetar u leđa pred revanš u Sarajevu, a onda moramo dati sve od sebe“, priča Tarabochia i uz osmijeh ističe da bi u prvom ogledu bio zadovoljan samo s pobjedom.

Tarabochia je zahvaljujući odličnim partijama ove sezone produžio ugovor sa Wislom čiji će dres nositi i naredne sezone. U dresu tima iz Plocka imao je priliku dosta puta protekle sezone da odmjeri snage sa Vive Kielcem, novim šampionom Evrope.

„Njihova finalna utakmica Lige šampiona sa Veszpremom je nevjerovatna. Bili su potpuno razbijeni, gubili devet razlike. Došlo mi je da ugasim televiziju i ne gledam nastavka, ali naravno nisam to učinio. Onda je krenula ‘mašina’, koju je poredvodio Uroš Zorman odigravši fenomenalnu utakmicu. Stvarno su se vratili iz mrtvih i osvojili. Igrao sam s njima ove sezone finale play-offa i Kupa Poljske i stvarno su jaki. Kada imaju svoj dan za deset il 15 minuta riješe utakmicu. Imaju Zormana na srednjem, Karola Bieleckog na beku, Cristiana Aguinagaldea na pivotu i zaista je teško igrati s njim“, prenio je svoja iskustva iz duela sa evropskim šampionom Tarabohica.

rukometna reprezentacija (2)

Rukometna reprezentacija BiH 10. juna će otputovati u Vaxjo, gdje će dva dana kasnije odigrati prvu utakmicu baraža za SP protiv Švedske. Revanš je na programu 15. juna u sarajevskoj dvorani „Mirza Delibašić“. Uspješniji iz dvomeča plasiraće se na Svjetsko prvenstvo koje će se od 11. do 29. januara održati u Francuskoj.