Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Marko Trbić, selektor mladih bh. košarkaša: Možemo pobjeđivati i najveće

Marko Trbić

Nakon što se juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine jučer pobjedom nad selekcijom Italije plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva u grčkom Volosu i tako upisala historijski uspjeh za bh. košarku, selektor Marko Trbić za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako su on i njegovi igrači sretni što su uspjeli obradovati i ljude u domovini napominjući kako će učiniti sve da nastave sa pobjedama.

“Drago nam je da smo ljude u Bosni i Hercegovini obradovali našim pobjedama. Bilo je vrlo teško kao i svaki put na velikom prvenstvu, ali mislim da smo imali veću želju i koncentraciju. To je bilo ključno u ovoj utakmici”, rekao je Trbić.

Prema njegovim riječima, vrlo je bitno da su bh. košarkaši pokazali upornost i odlučnost kada je bilo najpotrebnije.

“Od početka utakmice pokazali smo da znamo šta hoćemo i kako ćemo doći do našeg cilja koji smo zacrtali. Najvažnije je da nismo odustali i kad nam nije išlo, kao što nismo ni u prvom krugu poslije nesretnog poraza koji smo doživjeli od reprezentacije Hrvatske”, rekao je selektor bh. tima.

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH pobjedom nad Italijom izborila je plasman u četvrtfinale Evropskog prvenstva rezultatom 72:59, i tako BiH donijeli prvo četvrtfinale ikad u konkurenciji igrača do 18 godina.

                          Pokazali smo da je došlo vrijeme da pobjeđujemo i najbolje

Bh. selektor naglašava kako je njegova ekipa protiv košarkaša Italije pokazala kako umije i zna da pobjeđuje i trenutno najbolje ekipe u svijetu košarke.

“Pokazali smo karakter i ono što nam često nedostaje u svim sportovima u Bosni i Hercegovini, a to je da imamo pravo i znanje da pobjedimo i najveće, kao i da ne odustajemo kada nas baš i ne ide onako kako mi to očekujemo”, kazao je Trbić dodajući kako je vrlo važno da igrači bilo koje selekcije BiH moraju hrabro i sa velikim samopouzdanjem nastupati i protiv najvećih jer, kako kaže, mladi sportisti u BiH imaju znanje i talent i za vrhunske svjetske rezultate.

Na kraju razgovora je poručio kako će njegovi momci učiniti sve kako bi i dalje nastavili sa pobjedama na Evropskom prvenstvu i tako ponovo obradovali narod u BiH.

“Cilj je da bez obzira ko nam bude protivnik u četvrtfinalu damo svoj maksimum, odigramo vrlo disciplinovano i sa vjerom u novu pobjedu”, poručio je strateg juniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine.