Marković: Očekujem pobjede u duelima sa Kosovom

Dragan Marković nakon susreta BiH – Bjelorusija: Nismo poentira

Početkom naredne godine, tačnije od 6. do 17. januara, rukometna reprezentacija BiH odigraće četiri preostala susreta u grupi „1“ kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2017. održati u Francuskoj.

Prvi rival bh. tima je Kosovo s kojim će se sastati 6. januara u Prištini.

Dva dana ranije selektor Dragan Marković će u Baru u prijateljskoj utakmici protiv Crne Gore imati priliku da provjeri formu svojih izabranika.

Nakon prva dva kola u grupi „1“ BiH ima tri boda osvojena zahvaljujući pobjedi protiv Slovačke u Tuzli rezultatom 29:25 i remiju u Litvaniji (27:27). Do kraja ciklusa Markovićeve izabranike očekuju dva duela sa Kosovom, gostovanje Slovačkoj i na kraju domaći susret sa Litvanijom.

U baraž će se plasirati samo prvoplasiran selekcija iz grupe, pa je jasno da bh. rukometaše čeka težak posao. Prije svega neophodne su im dvije pobjede protiv autsajdera i debitanta u kvalifikacijama Kosova, a potom slijedi borba sa Litvanijom i Slovačkom za prvo mjesto.

„Imaćemo malo vremena da se pripremam, ali s obzirom na dosta tešku finansijsku situaciju u Rukometnom savezu BiH nismo pravili probleme. Probaćemo se što bolje pripremiti, iako ćemo u Mostaru obaviti samo jedan trening. No, imamo prijateljsku utakmicu sa Crnom Gorom koja bi nam mogla dobro doći. Nadam se da ćemo susrete sa Kosovom, u kojima očekujem dvije pobjede, iskoristiti i da se dodatno spremimo za ono što nas čeka protiv Slovačke i Litvanije. Do tada ćemo i znati s kim se borimo za prvo mjesto, sa Slovacima ili Litvancima, jer će oni odigrati dva međusobna duela“, kaže Zuhdija Korkarić, pomoćnik selektora Markovića.

Okupljanje rukometne reprezentacije zakazano je za 2. januar u Mostaru, gdje će obaviti jedan trening, a sutradan krenuti ka Baru.

Tamo će BiH osim testnog susreta sa Crnom Gorom, koji će se igrati 4. januara, održati i dva treninga.

Nastavak puta za Prištinu planiran je za 5. januar ujutru, a utakmica trećeg kola grupe „1“ igraće se dan kasnije sa početkom u 17 sati.