sarajevo

Medalje na EYOF-u predstavljaju stilizovanu grudvu snijega

medalje eyof

Saira Imamović kaže da joj je predstavljalo izazov, ali i čast da za ovako veliki događaj dizajnira nešto što je trajni simbol igara

Evropski omladinski olimpijski festival – EYOF 2019 će u BiH okupiti oko 1.500 učesnika iz 46 država.

Svako takmičenje pored učesnika obilježi i prigodna medalja koja je ovaj put specijalno dizajnirana za potrebe EYOF 2019. Na unikatnom dizajnerskom rješenju je radila dizajnerica Saira Imamović. Kako je i sama maskota igara Groodvy stilizovana grudva snijega tako je i medalja nepravilnog oblika te predstavlja stilizovanu grudvu koja sa obje strane ima gravirane oznake EYOF-a.

Medalja predstavlja svojim nepravilnim oblikom mladost, dinamiku i strast prema sportu. Sigurno da će medalje obilježiti pobjednike ali i biti trajni simbol i poklon EYOF-a 2019.

Saira Imamović kaže da joj je predstavljalo izazov, ali i čast da za ovako veliki događaj dizajnira nešto što je trajni simbol igara.

– Tehničko rješenje bilo je teško provesti u dijelo, ali uz veliki napor i trud uspjeli smo dobiti unikatne i upečatljive medalje. Veliku zahvalnost dugujem Nadiru Heriću koji je pomogao u samom procesu izrade tehničkog rješenja – rekla je Imamović.

Nada se da će medalje biti upamćene i kao uspomena na sportski događaj najveći poslije Olimpijskih igara 1984.

Tokom EYOF-a ceremonije svečanog dodjeljivanja medalja svakodnevno će biti organizovane od 19.30 sati na posebno igrađenom podiju na prostoru između hotela Hills i Teremalne rivijere na Ilidži.

EYOF 2019 bit će održan od 9. do 16. februara na sedam borilišta.

Plamen mira bit će upaljen 10. februara na Ceremoniji otvaranja na stadionu “Asim Ferhatović Hase”.