Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodni skandal zbog sporne veze Pau Gasola i kontroverznog doktora

gasol

Španski Savjet za sport (CSD) najavio je sudsku tužbu protiv francuskog lista Le Monde zbog teksta u kojem se španskog košarkaša Paua Gasola sumnjiči za doping.

“Učinit ćemo sve kako bi ova moralna mizerija odgovarala pred sudom za svoje tvrdnje,” kazao je predsjednik CSD-a Miguel Cardenal, dodavši kako je Gasol ‘brend španske košarke, ali i cijele zemlje’.

“Gasol je prošao bezbrojne antidoping kontrole u Španiji i inostranstvu. U pitanju je prestiž španskog sporta,” dodao je Cardenal.

Sporni tekst u kojem se Gasol sumnjiči za doping naslovljen je kao “Tajne iz mladosti Pau Gasola”. U njemu se aludira na veze igrača i liječnika Nicolasa Terradosa kojem je bilo suđeno u dopinškoj aferi ‘Festina’, ali je na kraju oslobođen svih optužbi.

Španija je na nedavnom evropskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju, a Gasol je proglašen za najkorisnijeg igrača (MVP) turnira.

Prije nekoliko godina i poznati francuski teniser Yannick Noah je u kolumni u Le Mondu optužio španske sportiste za doping. Danas 55-godišnji pjevač i otac NBA zvijezde Chicago Bullsa Joakima Noaha (26), u svijetu tenisa najpoznatiji kao posljednji francuski osvajač Roland Garrosa 1983. godine, prozvao je nogometaše, košarkaše, tenisere i poznatog biciklistu Alberta Contadora.

“Španci trče brže od svih. Daleko su čvršći i ostalima ostavljaju samo mrvice. Svi smo mi drugi u odnosu na njih patuljci. Imali su u Španiji “aferu Fuentes”, liječnika koji je izazvao najveću dopinšku aferu u istoriji. Međutim, Španci su slučaj zataškali. Danas je, izgleda, svijet sporta kao u filmu Asterix na Olimpijskim igrama. Ako vam druid pripravi čaroban napitak, pobijedit ćete. U konkretnom slučaju, čini se da su svi Španci, poput Obelixa, pali u druidov lonac s čarobnim napitkom,” kazao je tada Noah.

Zanimljivo, na udaru francuskih medija našla se i Barcelona koju je Le Monde doveo u vezu s dopingom. Zbog serije tekstova Le Monde je izgubio sudsku parnicu od Barcelone i morao je platiti 300.000 eura odštete.