Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Memorijalni turnir “Vinko Šamarlić“: Okupilo se više od 300 džudista iz regiona

dzudisti sarajevo (2)

Za razliku od prethodnih godina, kada se održavao u aprilu, ove je turnir pomjeren za septembar zbog pandemije koronavirusa

Memorijalni džudo turnir “Vinko Šamarlić“, 29. po redu, danas se održava u sportskoj dvorani “Goran Čengić“ u sarajevskom naselju Grbavica. Ovo jedinstveno takmičenje, koje se održava u čast velikog sportiste i heroja odbrane Sarajeva, okupilo je djecu uzrasta od šest do 18 godina iz cijelog regiona. Njih više od 300 boriće se za odličja, ali i prisjetiti se nekadašnjeg sjajnog džudiste, koji je poginuo 8. juna 1992. godine, nekoliko dana prije odlaska na Olimpijske igre u Barceloni, prenosi Anadolu Agency (AA).

Organizatori turnira iz Džudo kluba Željezničar izuzetno su ponosni na činjenicu da na turnir svake godine dođe veliki broj mladih iz cijele regije, što pokazuje da sportski duh i dalje živi na ovim prostorima.

Za razliku od prethodnih godina, kada se održavao u aprilu, ove je turnir pomjeren za septembar zbog pandemije koronavirusa. Bez obzira na mnoge probleme s kojima su se susreli organizatori su zadovoljni činjenicom da su ponovo uspjeli okupiti mladost iz regiona.

“Veoma smo ponosni što smo u prilici svake godine organizovati druženje mladih ljudi iz cijele regije jer na taj način širimo sportsko jedinstvo na ovim prostorima. Ove godine nažalost nismo mogli održati turnir u tradicionalnom terminu u aprilu, ali smo uspjeli sada okupiti mlade džudiste. Naredne godine obilježićemo jubilej 30 godina turnira i već smo sada krenuli u pripreme za taj događaj. Kontaktirali smo i neke klubove iz Mađarske i Poljske, a pokušaćemo dovesti džudiste iz još nekoliko evropskih zemalja. Nadamo se da ćemo naredne godine organizovati najmasovniji i najsupješniji turnir u čast našeg velikog sportiste Vinka Šamarlića“ kazao je Senad Mehićević, predsjednik JK Željezničar te dodao da su u organizaciji ovogodišnjeg izdanja turnira imali veliku pomoć od Opštine Novo Sarajevo, Grada Sarajevo, Kantona Sarajevo te Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Turnir je otvoren svečanim defileom učesnika, a trajaće do večernjih sati. Na 29. memorijal u čast Šamarlića došli su klubovi iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i cijele Bosne i Hercegovine. Takmičenje se održava uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Vinko Šamarlić rođen je 8. marta 1964. godine u Crkvici kod Zavidovića. U Sarajevo je došao da bi pohađao Srednju policijsku školu. Od 1985. godine bio je član Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH. Poginuo je 8. juna 1992. godine braneći Sarajevo u naselju Hrasno Brdo. Imao je ispunjenu olimpijsku normu i trebao je predstavljati BiH na Olimpijskim igrama u Barceloni. Posthumno je odlikovan “Zlatnom policijskom zvijezdom”, “Medaljom za hrabrost” i “Ordenom zlatnog grba s mačevima”.