Ostali sportovi

Michael Schumacher ima još samo jednu šansu

21/09/2017

Michael Schumacher (48) već gotovo četiri godine živi kao biljka nakon što je u decembru 2013. godine teško pao na skijanju u francuskom Meribelu.

Njegova porodica pokušala je sve ne bi li se sedmerostruki svjetski prvak u Formuli 1 što brže i bolje oporavio, ali većeg napretka u Schumijevom liječenju nije bilo.

Njegova supruga i njegovi najbliži ljudi ne žele godinama otkrivati nikakve detalje o njegovom stanju, no švedski list Expressen objavio je da će pokušati još jednu, najvjerovatnije zadnju operaciju, nakon koje će od Nijemca ljekari dići ruke.

Nakon najboljih svjetskih specijalista koji su posjećivali Schumachera u njegovoj kući u Švicarskoj, Michael bi uskoro trebao preseliti u Dallas, gdje će o njemu brinuti i pokušati ga spasiti dr. Julian Meeks, jedan od najcjenjenijih neurologa na svijetu.

“Imam puno iskustva s takvim pacijentima. Sumnjam da je iko u Europi liječio više takvih pacijenata od mene”, rekao je Meeks za njemački list Bravo koji ga je opisao kao jedinu osobu koja mu još može pomoći.

Podsjetimo, Schumacher je 27. decembra 2013. godine skijao sa sinom Mickom u francuskim Alpama. U jednom trenutku skrenuo je s obilježenog dijela staze, pao je i glavom udario u kamen.

Prema ljekarskim izvještajima gotovo sigurno bi preminuo da nije imao kacigu, ali i unatoč njoj je zadobio teške povrede mozga. Tri mjeseca bio je u induciranoj komi, nakon čega mu se stanje stabiliziralo. Krajem 2014. godine objavljeno je da je Schumi paraliziran, ne može govoriti i da ima problema s pamćenjem. Informacije o njegovom stanju su šture i jako rijetke, a prema posljednjima, iz septembra 2016. godine, Michael je i dalje nepokretan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.