Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Obavljen žrijeb susreta

Millman i Džumhur započinju Davis cup meč Australija – BiH

DC team BiH draw 1

Voljom žrijeba odlučeno je da će u petak, 1. februara, prvi na teren izaći John Millman i Damir Džumhur, a nakon njih Alex DeMinaur i Mirza Bašić

Žrijeb susreta teniskih selekcija Australije i BiH, koji se igra u okviru kvalifikacija za finale Svjetske grupe Davis cupa, obavljen je u teniskom centru „Memorial Drive“ u Adelaideu.

Voljom žrijeba odlučeno je da će u petak, 1. februara, prvi na teren izaći John Millman i Damir Džumhur, a nakon njih Alex DeMinaur i Mirza Bašić, saopćeno je iz Teniskog saveza BiH.

– Drago mi je da Damir igra prvi meč, znajući da ima dobru statistiku protiv Millmana. Nadam se da će dobiti, što bi Mirzi omogućilo da u drugom meču igra agresivnije – kazao je kapiten teniske selekcije BiH Amer Delić.

Dubl je na programu u subotu, 2. februara, kada će se John Peers i Jordan Thompson suprotstaviti Mirzi Bašiću i Tomislavu Brkiću.

Prema novom formatu, Davis cup se igra dva umjesto tri dana, tako da je predviđeno da se i uzvratni singlovi igraju u subotu nakon dubl meča – Džumhur protiv DeMinaura, a Bašić protiv Millmana.

Prema trenutnom stanju na ekipnoj rangi listi 133 nacije koje se takmiče u Davis cupu, Australija zauzima devetu poziciju. Zemlja sa bogatom teniskom tradicijom i velikim brojem profesionalnih igrača i igračica ove godine bilježi jubilej – stotinu godina učešća u Davis Cupu. U tom periodu šampion je bila 28 puta, a posljednji put 2013.godine.

Kapien Australije Lleyton Hewitt, nekadašnji svjetski reket broj jedan, rekorder je po učešću u ovom šampionatu – za australski tim igrao je 43 meča tokom 19 godina.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine trenutno je rangirana na 27. poziciju, što je najbolji ekipni ranking u historiji bh. tenisa.