Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

3:2 u seriji

Milwaukee preokrenuo u NBA finalu, jedna pobjeda ih dijeli od titule

giannis-antetokounmpo

Milwaukee će imati priliku da u svom Fiserv Forumu eventualnom pobjedom dođe do šampionskog naslova

Milwaukee je ostvario treću uzastopnu pobjedu za vodstvo u finalnoj seriji od 3-2 i tako došao na korak do titule NBA prvaka.

Ujedno je to prvi gostujući trijumf jednog od finalista, Bucksi su slavili na parketu Footprint Centera, “kuće” Phoenix Sunsa.

Utakmica je ponudila nekoliko različitih lica i dramu u završnici. Domaćini su vodili nakon prve četvrtine sa 16 poena razlike (37:21), ali uslijedila je sjajna šuterska izvedba Milwaukeeja, koji dolazi do preokreta te početkom zadnje dionice i do vodstva od 14 poena razlike (108:94).

Ipak, Sunsi se ne predaju te uspijevaju prići na svega poen zaostatka (119:120) u posljednjoj minuti. I tada se dešava prelomni trenutak.

Prvi strijelac Phoenixa Devin Booker zabija se u reket, loptu mu krade Jrue Holiday i baca u kontri alley-oop za Giannisa Antetokounmpa koji zakucava za 119:122 na 13 sekundi do završetka. Grk potom promašuje dodatno slobodno bacanje, ali lopta završava kod Khrisa Middletona, da bi ovaj košarkaš gostujućeg sastava pogodio jedan od dva penala za konačnih 119:123.

Najefikasniji u pobjedničkom sastavu bio je Antetokounmpo (32 poena), pratili su ga Middleton (29) i Holiday (27). Kod Sunsa je najviše poena postigao Booker, čak 40, ali potez u finišu meča donio mu je etiketu tragičara…

Serija sada seli nazad u Wisconsin. Milwaukee će imati priliku da u svom Fiserv Forumu eventualnom pobjedom dođe do šampionskog naslova. Šesti meč igra se u noći između utorka i srijede, u tri ujutro po našem vremenu.