Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Terzić pred četvrti Final four sa Veszpremom: Pehar bi bio kruna svega

mirsad terzic

Mirsad Terzić, kapiten rukometne reprezentacije BiH osvojio je mnogo toga u klupskom rukometu. Bio je šampioni osvajač Kupa BiH, Hrvatske, Slovenije i Mađarske, pobjednik regionalne SEHA lige, ali mu nedostaje još pehar Lige šampiona. Zajedno sa svojim saigračima iz mađarskog Veszprema ovog vikenda po četvrti put zaredom će nastupiti na Final fouru u Kelnu i krenuti u pohod ka krovu Evrope.

U prvom pokušaju, u sezoni 2013/14, zaustavljeni su u polufinalu od Kiela, godinu dana kasnije u finalu od Barcelone, a prošle sezone su izgubili gotovo nemoguće. Bili su jednom nogom na vrhu Starog kontinenta, jer su u finalu protiv poljskih Vive Kielca vodili su sa 28:20, svega 13 minuta do kraja utakmice. No, uspjeli su sve prosuti, pa su Kielce odvele susret u produžetke. Neriješeno je bilo i nakon produžetaka, a onda je poljski šampion bio spretniji u izvođenju sedmeraca za konačan trijumf rezultatom 39:38. u kojima su potom slavile trijumf rezultatom. Jedan od tragičara bio je i Terzić, kojem je Slawomir Szmal odbranio sedmerac u četvrtoj seriji.

Upravo zbog tog poraza Terzić, koji već godinama igra rukomet na najvišem nivou, smatra da je za Veszprem uspjeh i sam plasman na Final four, a da bi pehar Lige šampiona došao kao kruna svega.

“Mislim da nam je cijela ova sezona bila opterećena tim prošlosezonskim porazom u finalu Lige šampiona. Borili smo se prije svega u svojim glavama da se psihički vratimo. Samim tim što smo došli ovdje, već smo pobijedili na jednom frontu. Imali smo trofej u rukama, ali smo ga sami izgubili, niko nam nije kriv. Sada samim trebamo i uzeti ove godine. Vjerujem u nas i mislim da smo sposobni za to. No, važno je reći da je za nas uspjeh već sama činjenica da smo u Kelnu, a pehar bi došao kao kruna svega“, kaže za Anadolu Agency (AA) Terzić.

Jedan od najboljih odbrambenih rukometaša Evrope ističe da je izuzetno lijep osjećaj po četvrti put zaredom biti učesnik Finale foura Lige šampiona.

“Već smo se malo i odomaćili ovdje. Lijep je osjećaja, nakon naporne sezone, ponovo biti u Kelnu. Ponavljam, to je za nas uspjeh, ali smatram da smo ekipa koja može svakoga pobijediti. U Njemačku su došle četiri najbolje ekipe u Evropi i svi su zasluženo tu. Sada nas čekaju utakmice u kojima će jedan detalj prevagnut na jednu ili drugu stranu. Sa svima smo igrali dobro ove sezone. Tu su Barcelone i Paris Saint-Germain iz naše grupe u Ligi šampiona, a sa Vardarom se znamo jako dobro iz SEHA lige, ali i od ranije. U svakom slučaju očekuje nas spektakularan turnir na kojem će nijanse odlučivati“, jasan je Terzić.

U polufinalu Veszprem će se sastati sa “milionerima“ iz Pariza. U grupnoj fazi u oba navrata slavio je PSG, ali Terzić se nada da će u Kelnu biti drugačije.

“Pariz je individualno veoma dobar. Igrali smo s njima u Ligi šampiona, kući smo izgubili golom u zadnjoj sekundi. Međutim, to ništa ne znači, posebno zbog činjenice da smo se mi tada nalazili u jako lošoj fazi, a oni u veoma dobroj. Tada smo bili opterećeni povredama, jakim ritmom igranja u SEHA ligi i Ligi šampiona, a ni psihički se još nismo bili oporavili od šokantnog poraza od Kielca. Sada smo definitivno u mnogo boljem stanju, a vidjećemo u kakvom su oni“, pomalo je zagonetan kapiten bh. reprezentacije.

Odmah po okončanju Final foura u Kelnu, Terzića čeka okupljanje reprezentacije BiH na Ilidži, pred dvije posljednje i ključne utakmice kvalifikacija za EURO 2018 u Hrvatskoj.

“Pred Španiju i Austriju važno je da je sve u našim rukama i da odlučujemo samo o svojoj sudbini. Sa Špancima sam u kontaktu, kod njih će, nakon što su osigurali plasman u Hrvatsku, biti promjena u sastavu. Međutim, ne trebamo se obazirati na to, moramo gledati sebe. Dobra smo reprezentacija, koja kada je na nivou, može svakome parirati. Naravno, sa Španijom neće biti lako, ali moramo dati maksimum da pokušamo napraviti iznenađenje. Sa Austrijom možemo igrati ravnopravno bilo gdje, pa tako i u Beču. Očekujem da će tamo biti bosanska, a ne austrijska atmosfera, što nam može pomoći. Imamo kvalitet, ostaje nam još da se naučimo nositi sa pritiskom, a ova reprezentacija to može. Probleme u Rukometnom savezu BiH moramo zaboraviti i okrenuti se sportskom segmentu i kako da damo sve od sebe u te dvije utakmice i izborimo plasman na Evropsko prvenstvo“, zaključio je Terzić.

Final four u Kelnu igraće se u Lanxess areni, čiji je kapacitet za rukometne utakmice 19.500 mjesta. U subotu u prvom polufinalu od 15.15 sati sastaće se Telekom Veszprem – Paris Saint-Germain, a u drugom sa početkom u 18 sati Vardar – Barcelona Lassa. Finale je na programu u nedjelju u 18 sati, dok će se od 15.15 igrati utakmica za treće mjesto.