Ostali sportovi

duel BiH i Češke

Mirza Bašić protiv Jonasa Forejteka u prvom meču Davis Cupa

13/09/2019

U Zenici će tokom vikenda biti odigrani mečevi Davis Cupa Prve grupe Euro-afričke zone

Odlukom žrijeba prvog kola Prve grupe Euro-afričke zone u Davis Cupu mečeve između Bosne i Hercegovine i Češke otvorit će Mirza Bašić i Jonas Forejtek, javlja Anadolu Agency (AA).

Prvi susret Davis Cupa na rasporedu je od 15 sati u subotu. Drugi meč igrat će Tomislav Brkić protiv Jirija Veselya.

Sutkinja Jane Harvey rekla je kako je Davis Cup svjetski kup tenisa sa 133 nacija učesnica.

“Davis Cup je svjetski kup tenisa sa 133 nacije. Pobjednik kola koje se igra ovog vikenda imat će priliku da se plasira u kvalifikacije, dok će tim koji izgubi moći takmičiti u play-off kolu u martu 2020. godine”, rekla je Harvey.

Za singlove su određeni Mirza Bašić i Tomislav Brkić te Jiri Vesely i Jonas Forejtek, dok je za dubl mečeve određen par Mirza Bašić i Tomislav Brkić protiv Jirija Lehecka i Thomasa Machaca.

Dubl mečevi na rasporedu su u nedjelju oko 13 sati, a 30 minuta nakon dublova igraju se eventualno mečevi singlova između Mirze Bašića i Jiri Veselya, nakon čega slijedi meč Tomislav Brkić protiv Jonasa Forejteka. Do promjene parova u dubl mečevima kao i posljednja dva singl meča može doći odlukom kapitena pred susrete.

Mirza Bašić rekao je kako ne poznaje svog protivnika, ali se nada dobrom rezultatu.

“Ne poznajem protivnika, ali bitno je da odigram meč što bolje i donesem prve poene za naš tim”, prokomentarisao je Bašić žrijeb.

Kapiten bh. tima Tomislav Brkić rekao je kako će u prvom meču sigurno biti nervoze, ali da je bitno da bh. tim što bolje odigra.

“Nadali smo se da će ovako postaviti ekipu. Mirza počinje prvi meč, sigurno će biti nervoze u početku, ali se nadam pobjedi Mirze i da u drugi meč uđem opušteno. Mislim da uvijek imamo šasnu u parovima, ne poznajemo njihove igrače, imaju dobre rezultate, ali vidjet ćemo ko će izaći na teren ipak. Nadamo se da prvi dan neće biti povreda, da ćemo i u nedjelju moći odigrati mečeve”, rekao je Brkić.

Cijene ulaznica za susrete koji se za vikend igraju u Zenici su 10 KM za jedan dan, a ulaznice za oba dana su 15 KM.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.