Bh. sankaš

Mirza Nikolajev treći put ove sezone izborio finale Svjetskog kupa

Mirza_Nikolajev1

U subotnjem finalu Nikolajev će se boriti za nove bodove na svjetskoj rang listi, zajedno sa 16 najboljih takmičara iz današnjih kvalifikacija, te još sa Top 15 najboljih sankaša svijeta

Bosanskohercegovački sankaš Mirza Nikolajev danas je na utrci Svjetskog kupa u Innsbrucku napravio novi podvig plasiravši se u finale, treći put ove sezone.

U subotnjem finalu Nikolajev će se boriti za nove bodove na svjetskoj rang listi, zajedno sa 16 najboljih takmičara iz današnjih kvalifikacija, te još sa Top 15 najboljih sankaša svijeta.

Po riječima njegovog trenera i selektora reprezentacije BiH Senada Omanovića, to je ogroman uspjeh za ovog mladog takmičara koji je još uvijek junior sa 19 godina i jedan je od najmlađih učesnika Svjetskog kupa.

– Mirza je do sada napravio podvig jer je na svih dosadašnjih osam nastupa u kvalifikacijama izborio učešće na utrkama Svjetskog kupa, s tim da se u tri utrke uspio plasirati u finale, uprkos činjenici da nastupa sa sankama starim 12 godina, sa vrlo lošim materijalom te nedovoljinim brojem treninga. Sankaški savez BiH nema novca, apsolutno nemamo podrške od institucija osim KS koji nam svake godine uplaćuje 4.000 KM, što je nedovoljno. Nasreću, imamo potporu Svjetske sankaške federacije, od njihovih sponzora dobijamo podršku, ali na osnovu ostvarenih rezultata – kazao je Omanović za Fenu.

Sjajnim nastupima Nikolajev je već osigurao učešće na Zimskim olimpijskim igrama naredne godine u Pekingu. Minimalan broj bodova za učešće na OI je 30, a Mirza trenutno ima 53 boda i sasvim sigurno je da će taj broj biti uvećan nakon sutrašnje finalne utrke u Innsbrucku.

Omanović tvrdi da je Nikolajev sportista s ogromnim potencijalom i talentom, na koji je ponosan.

– Definitivno se radi se o najkvalitetnijem sportisti kojeg smo ikad imali u ovom sportu. Mirza je u zadnje dvije godine u juniorskoj konkurenciji bio među top 10 sankaša svijeta i to nije slučajno. Radimo zajedno već šest godina, pravi je sportista, psihički je izuzetno stabilan. Mogu reći da se radi o izvrsnom talentu i da do sada zaista nismo imali telentovanijeg sankaša od njega – naglasio je Omanović.

Mirza Nikolajev kazao je da je u ovoj sezoni “jednostavno eksplodirao”.

– Mogu reći da sam dosta napredovao u odnosu na prošlu sezonu. Zadovoljan sam rezultatima, uopšte se nisam nadao da ću se kvalifikovati na ovoliko takmičenja Svjetskog kupa. Shvatio sam neke stvari, malo sam sazrio. Ova sezona mi je tako dobro krenula, nadam se da će tako i završiti. Meni je bitno da sam zadovoljan, s obzirom na to da na ovim sankama jednostavno ne može bolje i brže. S obzirom na sadašnju formu zadovoljan sam, ali treba se još raditi na fizičkoj i psihičkoj pripremi – kazao je Nikolajev, koji je izrazio zahvalnost svim dosadašnjim donatorima sredstava za nabavku odgovarajućih sanki za narednu sezonu.

Navodi da ovakvi rezultati ne bi bili mogući bez podrške trenera Omanovića.

– Trener mi je prenio svoje veliko iskustvo, što je utjecalo na moje rezultate. Bez njega ništa ne bih mogao postići. Taj čovjek daje maksimum, vidi se da ima želju i motiv. Drago mi je što mi je on trener, koji želi da podijeli svoje znanje i od mene napravi ono što misli da će biti najbolje – ističe Nikolajev.

Do kraja sezone, nakon sutrašnjeg nastupa u finalu Svjetskog kupa u Innsbrucku, Nikolajeva iduće sedmice očekuje učešće na 50. svjetskom prvenstvu u njemačkom Konigsseeu (od 29. do 31. januara) te na zadnjoj, devetoj utrci Svjetskog kupa u švicarskom St. Moritzu (od 4. do 6. februara).