Ostali sportovi

Mlade bh. košarkašice žele ostati u A-diviziji

06/07/2016

Ženska košarkaška U-20 reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra putuje u portugalski Matosinhos, gdje će od 9. do 17. jula prvi put učestvovati na evropskom prvenstvu A-divizije.

Mlade bh. košarkašice igrat će u grupi sa selekcijom Portugala, Poljskom i braniteljom naslova Španijom.

Selektorica reprezentacije BiH Mara Lakić-Brčaninović na pres-konfereniciji kazala je da je zadovoljna urađenim tokom triju faza priprema na Kozari, Tuzli i Sarajevu, te da reprezentacija spremna putuje u Portugal.

kosarkasice u20 press1

Košarkašice BiH su u toku priprema u Tuzli i Sarajevu odigrale šest utakmica u kojima su imale polovičan učinak.

– Mislim da su realna očekivanja da ostanemo u A-diviziji, što nam je i cilj. Sigurno ćemo u svaku utakmicu ulaziti sa željom da pobijedimo. Imamo tešku grupu, na početku igramo protiv domaćina Portugala. Poljska je nezgodan protivnik, a poslije toga nam dolazi Španija, koja je evropski prvak. Očekujemo da ćemo imati šansu odmah protiv domaćina i da ćemo je iskoristiti, jer je psihološko opterećenje sigurno na njima. Djevojke su hrabre i vjeruju u sebe i sigurno će dati maksimum u svim utakmicama – kazale ja Lakić-Brčaninović.

Kapiten reprezentacije Anđela Delić izjavila je da je atmosfera među igračima odlična i da je ekipa već nekoliko godina zajedno.

kosarkasice u20 press3

– Na prvenstvu će sve zavisiti od nas, mi smo ekipa koja može dobiti svakoga. Želimo svima da dokažemo da mogu računati na nas i da Bosna i Hercegovina ima igrače koji mogu igrati na evropskom i svjetskom nivou – rekla je Delić.

Mladim bh. košarkašicama podršku uoči sutrašnjeg puta u Portugal pružio je kapiten U-17 reprezentacije BiH Džanan Musa, koji je izabran u najbolji tim Svjetskog prvenstva u Španiji.

– Ovdje smo da poželimo sreću našim košarkašicama da ih ispratimo na historijski nastup na EP-u. Kada je u pitanju naš nastup na SP-u predstavili smo BiH u najboljem svjetlu i nadam se da ćemo tako nastaviti. Dali smo sve od sebe, malo je nedostajalo sreće u utakmici s Australijom. Igubili smo tri razlike, zbog nekih nesretnih okolnosti, tipa tehničke greške i nesviranih faula – kazao je Musa.

kosarkasice u20 press2

Po riječima generalnog sekretara Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine Dubravka Barbarića radi se o historijskom nastupu naših mladih košarkašica koje prvi put učestvuju u elitnom rangu takmičenja.

– Naše djevojke prošle godine su prvi put izborile nastup u A-diviziji. Drago mi je da postoji interes u našoj zemlji kada je u pitanju ženska košarka, jer pored uspjeha muške košarke, imamo se čime pohvaliti i u ženskoj kategoriji. U Savezu dajemo jednak tretman i muškoj i ženskoj košarci – kazao je Barbarić.

Na EP-u će učetvovovati 16 reprezentacija podijeljnih u četiri grupe.

Sastavi grupa:
A-grupa: Španija, Bosna i Hercegovina, Poljska i Portugal
B-grupa: Srbija, Njemačka, Italija i Švedska
C-grupa: Francuska, Latvija, Holandija i Grčka
D-grupa: Rusija, Slovačka, Belgija i Turska.

Komentari