Mladi bh. košarkaši zaustavljeni u polufinalu EP-a

edin-atic

Juniorska košarkaška reprezentacija bila je na pragu nove senzacije i plasmana u finale Evropskog prvenstva (Divizija „A“), ali je prokockala veliku prednost, te je večeras u polufinalnom susretu u grčkom gradu Volosu poražena od Turske, rezultatom 77:82.

Kako javlja Anadolu Agency (AA), prva četvrtina pripala je izabranicima selektora Marka Trbića – 20:18. U drugoj BiH je zaigrala još bolje, pa se do odlaska na odmor uspjela odlijepiti na velikih „plus 16“ – 47:31.

Ipak, Turci su uzvratili u trećoj četvrtini. Apsolutno su dominirali i riješili ovaj period igre u svoju korist 32:16. U posljednjih 10 minuta meča tako se ušlo u egalu, 63:63.

Nakon što su košarkaši Turske preokrenuli rezultat pet minuta prije kraja susreta BiH se vraća, te je na semaforu pisalo 70:70 i ulazi se u dramatičnu završnicu.

Amar Gegić pogodio je za tri poena 2:29 minuta do kraja utakmice odveo BiH u prednost od 77:74. Ipak, Enes Taskiran pogađa za dva, a u narednom napadu Gegić promašuje šut za „trojku“. U narednom napadu opet Taskiran postiže dva poena i 55 sekundi prije kraja utakmice ponovo preokret, Turci vode 78:77. Fahrudin Manjgafić tada, takođe, fula iza linije 6,25 metara, a Furkman Korkmaz odvodi Turski na nedostižnih 80:77. Pobjedu favorita potvrdio je Omer Yurtseven (82:77).

Najbolji u bh. redovima bio je Edin Ataić sa 24 poena, 11 skokova i osam asistencija. U slavljeničkom timu bolji od ostalih bio Enes Taskiran sa 27 poena.

Drugi polufinalni susret EP-a večeras igraju Grčka i Litvanija. Utakmica za treće mjesto na programu je sutra (nedjelja, 2. avgusta) od 19 sati, a finale od 21:15 u dvorani „Nea Ionia“ u Volosu, piše Anadolu Agency.