Mladi košarkaši BiH protiv Izraela danas počinju nastup na EP-u

josi pandza kadetska

Juniorska (U-18) košarkaška reprezentacija danas će utakmicom protiv selekcije Izraela započeti nastup na Evropskom prvenstvu u turskom Samsunu.

Od generacije koja je osvojila evropsko kadetsko prvenstvo i zlato na olimpijadi mladih u Gruziji, javnost u BiH očekuje mnogo, a toga je svjestan i selektor Pandža.

– Znamo da se od nas očekuje mnogo, imamo kvalitet za dobar rezultat, ali ne želimo davati obećanja. Grupa je teška, protivnici su kvalitetne reprezentacije i sigurno je da će biti teško, a prvi cilj nam je da prođemo grupu – izjavio je selektor BiH.

Bosna i Hercegovina će na prvenstvu Evrope nastupiti u grupi C, zajedno s Litvanijom, Latvijom i Izraelom, a prvi meč igrat će danas u 12 sati po srednjoevropskom vremenu protiv vršnjaka iz Izraela.

– Protivnici su teški, Litvanija i Latvija imaju odlične omladinske selekcije, a mi u ovom trenutku razmišljamo samo o Izraelu protiv kojeg igramo prvi i vjerovatno najvažniji meč. To je šuterska ekipa koja po utakmici šutira i po 30 trojki. Probaćemo nametnuti naš ritam, spriječiti njihove trojke iz tranzicije i ostvariti dobar rezultat na otvaranju evropskog prvenstva – naveo je selektor BiH.

Dodaje da bi neuspjeh za ovu generaciju talentovanih bh. košarkaša bio neprolazak grupe.

– Smatrao bih neuspjehom da ne prođemo grupu. Iako je grupa teška, mislim da svi želimo i imamo kvaliteta i znanja da zauzmemo jednu od prve dvije pozicije u grupi – zaključio je Pandža.

Pandža će na ovom takmičenju imati na raspolaganju 11 košarkaša, s obzirom da se na pripremnoj utakmici protiv Turske povrijedio Njegoš Sikiraš. Sikiraš je povrijedio tetive prsta desne ruke i ljekari su mu naložili mirovanje u naredne tri-četiri sedmice.