Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mladi košarkaši pregazili Fince: Protiv Furije za Mundobasket

juniori_eurobasket

Juniorska košarkaška reprezentacija BiH slavila je protiv Finske 95:72 (22:19, 23:12, 22:20, 28:21) u prvom susretu razigravanja za plasman od petog do osmog mjesta na juniorskom Eurobasketu u Turskoj.

Ovom pobjedom naši juniori izborili su odlučujući susret sa Španijom u kojem će eventualnom pobjedom izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo koje će se održati u egipatskom Kairu od 1. do 9. jula 2017. godine.

Bh. košarkaši bili su bolji protivnik od vršnjaka iz Finske tokom cijelog meča, te pobjeda našeg tima niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje.

Finci su se nosili s bh. košarkašima samo u prvoj četvrtini koja je pripala BiH rezultatom 22:19, a izabranici selektora Josipa Pandže u drugom periodu utakmice su igrali mnogo bolje od protivnika i na poluvrijeme otišli s 14 poena prednosti (45:31).

Dobra igra selekcije BiH nastavljena je i u trećoj četvrtini u kojoj su bh. košarkaši bez većih problema održavali stečenu prednost, a rezultat na semaforu prije početka zadnjih deset minuta utakmice iznosio je 67:51 u korist BiH.

Zadnji period utakmice nije donio promjenu u omjeru snaga na terenu, a Pandžini košarkaši nisu imali problema da privedu utakmicu kraju i upišu novu pobjedu na Evropskom prvenstvu. Tri minuta do kraja meča BiH je vodila rezultatom 87:65 i tada je pitanje pobjednika već bilo riješeno.

Najbolji strijelac meča bio je Džanan Musa sa 28 poena, a pratili su ga Nikola Marić sa 14 (uz osam skokova) i Amar Gegić sa 16 ubačenih koševa.

Susret protiv Španije na rasporedu je sutra od 14:15 sati.

Finska će svoj posljednji meč na ovom Eurobasketu, odnosno meč za sedmo mjesto odigrati protiv Rusije (sutra od 12 sati).