Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mnogi su se zapitali kako je ona dospjela na Olimpijske igre (VIDEO)

nastup skijanje333

Mađarica Elizabeth Swaney (33) završila je uvjerljivo zadnja u kvalifikacijama u slobodnom skijanju u disciplini halfpipea za žene.

Ukratko, cilj te discipline je skijati s jedne strane ‘kanala’ na drugu te na vrhu izvoditi razne trikove. Traži se improvizacija, kreativnost, agilnost…

To mora izgledati perfektno za pristojan rezultat. Amerikanka s mađarskim pasošem praktički je zaprepastila sve prisutne nastupom. Možda i najgorim uopće na cijelom ovom takmičenju.

Swaney je, poput najveće rekreativke, jedva skijala s jedne na drugu stranu i ovo je nastup s kojim je skupila minimalan broj bodova uz uslov da ne padne (30).

Na temelju velikog broja nastupa tokom sezone u kojima je imala zadaću samo da ne padne, izborila je odlazak u Južnu Koreju.

Kako to treba izgledati pokazala je pobjednica Cassie Sharpe. Kanađanka je za svoju izvedbu u finalu dobila 3,20 bodova više od srebrne Francuskinje Marie Martinod, odnosno 5,60 više od bronzane Amerikanke Brite Sigourney.

Elizabeth je putem svoje internet kampanje skupljala sredstva za takmičenja i tako stigla na Igre. Sada želi inspirirati druge.

– Želim pokazati svima da je skijanje slobodnim stilom moguće i da nikada nije kasno ući u ovaj sport. Nadam se da ću pomoći drugima da ostvare svoj san i nadahnuti ih – objašnjava ona.

Čak je i Sharpe pohvalila Mađaricu. Za trud, naravno.

– Ako ste uložili vrijeme i trud da se nađete ovdje, onda zaslužujete da se takmičite jednako koliko i ja.