Zbog koronavirusa

Moguće otkazivanje već odgođenih Olimpijskih igara u Tokiju

U istraživanju agencije Kyodo provedenom ovog mjeseca otkriveno je da samo 24,5 posto građana širom zemlje želi da se Olimpijada održi u planiranom terminu

Olimpijske igre u Tokiju mogle bit biti otkazane ako se u Japanu nastavi rast broja zaraženih korornavirusom, izjavio je Nikai Tosihiro, glavni sekretar japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP).

Nikai je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao kako Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju pomno prati situaciju oko povećanja broja slučajeva zaraze u zemlji, koja bi mogla otežati organizaciju takmičenja.

Napominjući da je potrebno razmotriti i mogućnost otkazivanja igara ako se zadrži trend rasta broja novozaraženih, Nikai je rekao:

“Kad za to dođe vrijeme, bićemo primorani donijeti odluku. Naprimjer, možemo biti primorani da hitno zaustavimo.”

U istraživanju agencije Kyodo provedenom ovog mjeseca otkriveno je da samo 24,5 posto građana širom zemlje želi da se Olimpijada održi u planiranom terminu.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, no zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno da budu održane od 23. jula do 8. augusta 2021.