MOK odabrao tri kandidata za Olimpijske igre 2024.

People pose with the Olympic rings in the Olympic Park at the 2014 Sochi Winter Olympics

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) potvrdio je danas Los Angeles, Pariz i Budimpeštu kao kandidate za domaćinstvo Olimpijskih igara 2024. godine.

Sva tri grada su u petak u Lausannei predstavila i zadnji dio potrebne dokumentacije, projekte infrastrukture i budžet, javljaju agencije, a domaćin će biti poznat na kongresu MOO-a 13. septembra u Limi.

Los Angeles je bio domaćin Igara 1932. i 1984. Predstavljeni budžet projekta Igara 2024 je 5.3 milijarde dolara, a Amerikanci smatraju da nije potrebno izgraditi niti jedan trajni sportski objekt budući da već postoje četiri velika sportska parka unutar grada. Od sportskih objekata već postoje čuveni LA Memorial Coliseum, Santa Monica Beach, dvorana Staples Center, The Forum i LA Convention Center.

Budimpešta nikad nije bila domaćin OI, a budžet od 3.5 milijardi dolara mogao bi narasti jer glavni grad Mađarske mora, za razliku od ostalih kandidata, izgraditi mnogo sportskih objekata, uključujući i Olimpijski stadion. Ipak, mnogi Mađari se protive organizaciji OI, a vjerovatno će se morati raspisati i referendum.

Pariz je bio domaćinom Igara davnih 1900. i 1924. godine. Planirani budžet je čak 6,2 milijarde dolara, što je najviše od svih kandidata. Glavni grad Francuske ima čak 95 posto postojećih sportskih objekata, tu je čuveni Stade de France koji bi bio olimpijski stadion, te teniski Roland Garros, a morao bi se izgraditi, tek centar za vodene sportove. Pariz se dosad čak triput neuspješno kandidirao za domaćinstvo (1992, 2008, 2012.) i Francuzi smatraju da je sada došao red na njih. Kao najveći nedostatak kandidature spominje se veliki rizik od terorističkih napada.