MotoGP: Lorenco osvojio treću titulu svjetskog prvaka

99-jorge-lorenzo-99-lorenzo_gp_2404-2_1.big

Španski vozač Jorge Lorenzo na motoru tima Moviestar Yamaha slavio je pobjedu na danas održanoj posljednjoj utrci sezone Moto GP-a za Veliku nagradu Valencije i po treći put u karijeri postao prvak svijeta.

Lorenzo je utrku na četiri kilometra dugoj pisti “Ricardo Tormo” počeo sa prvog mjesta kao najbolji sa treninga i nije izgubio lidersku poziciju tokom svih 30 krugova i konačnog prolaska kroz ciljnu liniju.

Vremenom 45:59.364 Lorenzo je slavio sedmu odovezonsku i ukupno 40. pobjedu u karijeri, ali ova je posebne slasti jer je donijela odluku o prvaku svijeta u Lorenzovom duelu sa klupskim kolegom Italijanom Valentinom Rossijem.

Drugoplasirani na Valencia Grand Prixu bio je vozač Repsol Honde Marc Marquez, a trećeplasirani njegov timsku kolega Dani Pedrosa.

Italijanski vozač Rossi utrku je počeo sa posljednjeg startnog mjesta zbog suspenzije zbog guranja Marqueza na prethodnoj utrci u Maleziji, a ciljnu liniju je prošao kao četveroplasirani, što mu nije bilo dovoljno da slavi titulu prvaka svijeta.

Lorenzo je sezonu završio sa 330 osvojenih bodova, pet više od Rossija, te nakon 2010. i 2012. godine po treći put postao prvak svijeta Moto GP-a. Trećeplasirani ove sezone sa 242 boda bio je Marquez koji je osvajao titule prvaka svijeta prethodne dvije godine.

U poretku konstruktora titulu najboljih na svijetu ove sezone uvjerljivo je ponio tim Movistar Yamahe sa 655 bodova, Repsol Honda je drugoplasirana sa 453, a Ducati na trećem mjestu ima 350 bodova.