MotoGP: Marquez starta prvi na VN Australije

Moto GP šampion Marc Marquez na dominantan način stigao je na Phillip Islandu do osme pol pozicije u sezoni, 30. u karijeri.

Španac je na svojoj Repsol Hondi bio brži tri desetinke od Andree Iannonea na Ducatiju, te Jorgea Lorenca na Yamahi.

Četvrto vrijeme ostvario je Marquezov timski kolega Dani Pedrosa, dok će lidera šampionata Valentino Rossi startovati kao sedmi na Velikoj nagradi Australije.

U skoro savršenim uslovima na Phillip Islandu, Marquez je vozio perfektno i ostvario vrijeme 1.28:364 minuta, pokazavši da se potpuno oporavio od preloma kosti lijeve ruke pred VN Japana.

Španac nije imao konkurenciju u subotu iako je bio skoro pola sekunde sporiji od rekordnog vremena koje je na ovoj stazi prije dvije godine postavio Lorenco.

Marquez je imao najbrže vrijeme na jedinoj stazi na kojoj nije osvajao bodove od prvog kruga. Identično vrijeme iza njega su ostvarili Iannone i Lorenco, koji će ipak gledati u leđa Italijanu.

Međutim, za njega je važnije što će u njegova leđa gledati Rossi, koji ima 18 bodova više u borbi za titulu. “Doktor” je popravio vrijeme sa treninga, ali će startovati tek iz trećeg reda.

Velika nagrada Australije, 16. od 19 ovogodišnjih trka, na programu je u nedjelju od 7 sati ujutru po našem vremenu.