Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

M:tel city race Banjaluka 2015: Više od 1.200 učesnika trči polumaraton

Počeo Prvi banjalučki polumaraton: Više od 1.200 učesnika tr

Prvi banjalučki polumataron “M:tel city race Banjaluka 2015” počeo je jutros u 10 sati, a više od 1.200 učesnika trčaće 21 kilometar ulicama ovog grada. Start i cilj polumaratona, koji organizuje Trkački rekreativni klub “Trk” iz Banje Luke, su kod Trga Krajine.

Sanja Kavaz, urednica bloga “Trčim jer štrčim”, koja se takmiči na polumataronu oduševljena je organizacijom.

“Organizacija je nadmašila očekivanja, moja lična, a vjerujem i većine učesnika, čestitam organizatorima i Banjoj Luci. Sigurno ću uživati na stazi”, izjavila je ona pred početak trke.

Milovan Stojanović iz Banje Luke, koji se već 20 godina bavi maratonom, očekivao je da ovo bude dobra trka. Njemu je ovo trideseti maraton u kojem učestvuje, a čestitao je dolazak u Banjaluku svim takmičarima iz susjednih zemalja.

“Ovo je praznik za Banju Luku, praznik za dušu, čovek ne može da shvati da je ovakva organizacija prvi polumaraton na ovako visokom nivou, mnogi gradovi mogu doći u Banjaluku da nauče kako se radi polumaraton”, izjavila je atletska legenda Vera Nikolić.

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je da Ministarstvo podržava ovu manifestaciju za koju se nada da će postati tradicionalna jer je organizacija na visokom nivou.

“Najveći evropski gradovi mogu da se ugledaju na nas. Mislim da je ovo prelijepo i da RS ima mogućnosti i resurse da organizuje ovako velike manifestacije. Nadam se da će omladina, kada vidi ovo sve, da se ugleda na takmičare i počne da se bavi atletikom koja je kraljica sportova”, rekla je Jasmina Davidović.

Inače, banjlučki polumaraton ima i humanitarni karakter jer su organizatori odlučili da pomognu djeci sa razvojnim poteškoćama. Do 31. maja pozivom na broj 1415 građani će moći da doniraju po jednu KM za podršku djeci oboljeloj od autizma.

Pet minuta nakon starta polumaratona održana je i “Nektar fun run – trka zadovoljstva”, gdje su takmičari pretrčali tri kilometra. Za razliku od polumaratona, na ovoj trci bilo je učesnika na biciklima, kao i mnogo roditelja koji su se trkali gurajući dječija kolica.