Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Eugene 2022"

Mujezinović rano ujutro debituje na Svjetskom prvenstvu

abedin mujezinovic

Najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri mu je bronzana medalja sa Mediteranskih igara 2018. godine u Tarragoni (Španija) u trci na 800 m, a što je ujedno do sada i jedina bh. atletska medalja u trkačkim disciplinama

Dvadesetdevetogodišnji Zeničanin Abedin Mujezinović, koji od prije dvije sezone nastupa za Atletski klub Sarajevo, rano ujutro će u američkom Eugeneu (Oregon) imati svoj debi na svjetskim prvenstvima.

Mujezinović će, u 2.28 sati ujutro po srednjoevropskom vremenu te šestog dana na 18. svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, a na kojem je zbog odustajanja Amela Tuke i Mesuda Pezera jedini bh. predstavnik, nastupiti u prvoj stazi druge, od ukupno šest kvalifikacijskih grupa u trci na 800 metara.

Najbolje vrijeme u toj grupi ima Amerikanac Donovan Brazier – 1:42,34, ali je najbrži ove sezone bio Francuz Benjamin Robert s 1:43,75, što je i njegov lični rekord.

Mujezinović je, pak, najbolje vrijeme na 800 metara na otvorenom u dosadašnjoj karijeri ostvario 3. jula prošle godine u italijanskom gradu Lignano Sabbiadoro, kada je s 1:45.87 zauzeo četvrto mjesto. Ove je sezone najbrže trčao 1:46,74, 11. juna u italiajnskom Gneglianou, ali su mu oba vremena najslabija u njegovoj grupi.

Po trojica prvoplasiranih iz svake grupe izborit će direktan plasman u polufinale, dok će još šesterica najboljih po vremenu dobiti priliku da se u polufinalu takmiče za plasman u veliko finale. Mujezinović je aktuelni državni prvak na 800 metara, a u toj je discipline ove godine osvojio i naslov balkanskog dvoranskog prvaka u turskom Istanbulu.

Najveći uspjeh u dosadašnjoj karijeri mu je bronzana medalja sa Mediteranskih igara 2018. godine u Tarragoni (Španija) u trci na 800 m, a što je ujedno do sada i jedina bh. atletska medalja u trkačkim disciplinama.

Ove godine, u alžirskom Oranu, nije izborio finale, jer je u polufinalu bio treći u svojoj grupi s vremenom 1:47,23, a što mu, nakon što se nije uspio probiti među prva dva te se iz svoje grupe direktno plasirati u finale, nije billo dovoljno da bude ni među dvojicom takmičara koji su finale izborili po vremenu.

Dva puta je nastupio na evropskim prvenstvima na otvorenom – 2018. godine Berlin (Njemačka) i 2021. godine Torun (Poljska), ali je oba puta završio kao četvrti u grupi te nije uspio biti među trojicom koja su izborili plasman u polufinale, ali je u debiju na EP-u u Berlinu bio je i diskvalifikovan.

Nastupio je i na EP-u u dvorani u škotskom Glazgovu 2019. godine, gdje je bio treći u grupi te također nije uspio izboriti polufinale, u koje su se plasirala po dvojica prvoplasiranih.

Mujezinović ima zlatne medalje na 800 metara sa balkanskih prvenstava na otvorenom 2017. godine u Novom Pazaru (Srbija) i u dvorani iste godine u Beogradu (Srbija) te u dvorani 2022. godine u Istanbulu (Turska).

Bronzane medalje na Balkanijadama na otvorenom osvajao je 2016. godine u Pitestiju i 2020. u Cluju (Rumunija) i 2021. godine u Istanbulu te u štafeti 4×400 metara na otvorenom u Pitestiju i 2018. godine u dvorani u Istanbulu.