MVPBiH: Okolnosti vezane za izdavanje viza selekciji Kosova nepromijenjene

crnadak (3)

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine saopćilo je da odluka još nije donesena u vezi s učešćem selekcije Kosova na Evropskom košarkaškom prvenstvu u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Povodom velikog interesovanja medija za novonastalu situaciju vezanu za mogućnost učešća selekcije Kosova na juniorskom košarkaškom prvenstvu u Sarajevu, Ministarstvo vanjskih poslova BiH obavještava javnost da odluka još nije donesena te da su okolnosti i dalje nepromijenjene”, navedeno je u saopćenju.

Podsjećaju da je iz dopisa Košarkaškog saveza BiH vidljivo da iza organizacije takmičenja, u kojem bi učestvovala selekcija Kosova, ne stoje svi članovi Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH, odnosno da ne postoji potpis podrške potpredsjednika Upravnog odbora iz Republike Srpske”, istakli su iz MVP.

Također, kabinet ministra je u neposrednom telefonskom kontaktu obaviješten da kod predstavnika Republike Srpske u rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH i kod Košarkaškog saveza Republike Srpske postoji izričito protivljenje učešću selekcije Kosova na ovom takmičenju.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH ne želi da snosi odgovornost zbog činjenice da u rukovodstvu Košarkaškog saveza BiH ne postoji usaglašen stav vezan za pomenuto takmičenje. Na kraju još jednom podsjećamo da je selekcija Kosova učestvovala na Balkanskom odbojkaškom prvenstvu, održanom ove godine u Bijeljini, kom prilikom je Ministarstvo vanjskih poslova BiH u predviđenim rokovima izdalo vize svim učesnicima takmičenja jer je o načinu učešća selekcije Kosova postojala potpuna saglasnost u rukovodstvu Odbojkaškog saveza BiH”, dodali su iz MVP-a.