Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na današnji dan prije 14 godina Ivanišević je pokorio Wimbledon

goran ivanisevic

Prije 14 godina, na današnji dan, hrvatski teniser Goran Ivanišević je osvojio Wimbledon, svoj jedini Grand Slam naslov u karijeri.

I Englezi će reći kako niti jedan osvajač Wimbledona u istoriji nije bio tako popularan kao Ivanišević 2001. godine. Tri je puta gubio finala: 1992. od Agassija, a 1994. i 1998. porazio ga je Pete Sampras. Malo je ko očekivao da će 2001. teniser koji je na Wimbledon stigao s pozivnicom, kao 125. igrač svijeta i na zalasku karijere, stići do trona.

9 Jul 2001:  Goran Ivanisevic of Croatia celebrates winning match point during the men's final of the Wimbledon Lawn Tennis Championship held at the All England Lawn Tennis and Croquet Club, in Wimbledon, London.  Mandatory Credit: Gary M Prior/Allsport

Ivanišević je do finala i pobjede protiv Australca Patricka Raftera stigao preko Šveđanina Jonssona, Carlosa Moye, Andyja Roddicka, Grega Rusedskog, Marata Safina i Tima Henmana.

Ivanišević i Rafter odigrali su meč za pamćenje uz nogometnu atmosferu na tribinama.

Goran je tada postao prvi Hrvat koji je osvojio Wimbledon, prvi osvajač koji je došao s pozivnicom i pobjednik s najnižim rankingom.

“Svaki dan se sjetim tog dana. To je najveća priča mog života, petnaest godina sam čekao tu pobjedu”, prisjetio se kasnije Goran i dodao:

“Vjerovatno bih se ubio da nisam pobijedio Raftera”.