Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sjećanje na 1984.

Na sarajevskoj Vijećnici simboli XIV Zimskih olimpijskih igara

vijecnica zoi 84 (1)

Na današnji dan prije 38 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre

Sarajevska Vijećnica večeras je osvijetljena simbolima olimpijade, u čast obilježavanja godišnjice održavanja XIV Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da su prošle skoro četiri decenije od Zimskih olimpijskih igara, a u srcima Sarajlija, vrijeme kao da ne prolazi.

“Vučko u Vijećnici, slika koja iz ovog grada šalje snažnu poruku. Simboli jednog vremena, otpora, prkosa, nade, olimpizma, naše historije. Imamo šansu da vratimo olimpijski plamen u Sarajevo zajedno s našim prijateljima iz Barcelone, za najveću smotru sporta koja će biti 2030. godine”, poruka je Benjamine Karić.

Na današnji dan prije 38 godina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, otvorene su 14. Zimske olimpijske igre. Sarajevo je do 14. februara 1984. godine bilo centar svijeta, a cijela bivša Jugoslavija učestvovala je u organizaciji Olimpijade.

Zimske olimpijske igre održane u Sarajevu ukupno su koštale 141.647.000 dolara, a završene su sa suficitom od 12.000.000 dolara te su bile prve Olimpijske igre završene sa suficitom. Sve prethodne su imale dugove i mnogi gradovi su imali poteškoće da pokriju troškove.

Sarajevske igre su po mnogo čemu tada bile rekordne. To su bile prve igre na kojima nije bilo bojkota sjevernoatlantskog niti varšavskog pakta, bile su rekordne po broju zemalja učesnika.

Njih je pratilo oko dvije i po milijarde gledalaca u svijetu, bilo je 49 nacionalnih reprezentacija, podijeljene su 222 medalje, učestvovalo je 2.691 sportista i trenera, prodato je 640.000 karata, a pratilo ih je 7.825 novinara i 760 redakcija.