Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nadzorni odbor KS BiH sutra odlučuje o sudbini Čelika

celik_kosarkasice

Ženski košarkaški klub Čelik nije se pojavio na utakmici prvog kola Lige 12 Bosne i Hercegovine u kojoj je trebao odmjeriti snage s Brčankom.

Čelnici aktuelnog prvaka BiH donijeli su odluku da neće nastupati u prvoj fazi domaćeg prvenstva – Ligi 12, zbog zakašnjele odluke Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH da bh. klubovi koji nastupaju u Međunarodnoj ženskoj regionalnoj košarkaškoj ligi (MŽRKL) od starta moraju igrati domaće prvenstvo, što nije bio slučaj u prethodnim sezonama.

U Čeliku navode da klubovi iz BiH koji igraju mušku ABA ligu (u ovom slučaju Igokea) nisu dužni igrati domaće prvenstvo od prve faze, te da zbog kasne odluke UO-a u sastavu prvog tima nema dovoljno igračica koje bi mogle u isto vrijeme igrati dva takmičenja, zbog čega od KS BiH zahtijevaju jednak tretman kao i muški klubovi.

– Odluka Upravnog odbora KSBiH je kasno donesena. Mi smo spremni bili igrati našu ligu, ali trebali smo davno znati da ćemo učestvovati u prvoj fazi. Savez donosi odluku prekasno kada smo mi već formirali ekipu, te odigrali prvu utakmicu u Regionalnoj ligi. Odluku je trebala biti doneena u maju, a ne nekoliko dana prije početka prvenstva. Na ovaj način Savez diskriminira ženske košarkaške klubove u odnosu na muške koji se takmiče samo u ABA ligi i ne moraju igrati prvi dio domaćeg prvenstva – kazao je ranije predsjednik ŽKK Čelik Senad Huseinagić.

Čelik čvrsto stoji pri svojoj odluci, zbog koje bi taj klub mogao biti izbačen u niži rang takmičenja, a kako je Feni kazao generalni sekretar KS BiH Harun Mahmutović, odluku o sudbini zeničkog kluba donijet će Nadzorni odbor na sjednici koja će biti održana sutra u 10 sati.

Postoji mogućnost da Nadzorni odbor Čeliku ukaže priliku da promjeni svoju odluku i nastavi takmičenje od drugog kola Lige 12, ali ukoliko se prvak BiH ne pojavi ni na toj utakmici, po automatizmu će biti izbačen u niži rang takmičenja, iz kojeg neće moći napredovati naredne tri godine.