Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dobra atmosfera

Najbolje bh. rukometašice okupile se u Mostaru: Napraviti jezgro tima za budućnost

zenska-rukometna-reprezentacija-bih-rukometasice (2)

Rovčanin je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) izrazio zadovoljstvo onim što je vidio na prvom okupljanju u Lukavcu

Ženska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se u ponedjeljak u Mostaru. Drugo je to kontrolno okupljanje bh. seniorki, nakon kojeg će selektor Radan Rovčanin imati jasniju sliku pred okupljanje u maju, koje će ujedno biti i priprema za prvi krug kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Rovčanin je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) izrazio zadovoljstvo onim što je vidio na prvom okupljanju u Lukavcu, te da mnogo očekuje i od mini ciklusa u Mostaru. Cilj je, napominje, napraviti jezgro tima za buduće godine, a dobra atmosfera prvi je preduslov za uspjeh.

“I mi imamo probleme koje je izazvala pandemija, ali bez obzira na to gotovo sve igračice su uspjele doći iz inostranstva i staviti se na raspolaganje. Problem je i što nemamo mnogo vremena do kvalifikacija koje ćemo igrati u maju i junu. Žao mi je što neke igračice nisu uspjele riješiti administrativne prepreke u vremenu COVID-19 i odazvati se, ali na njih naravno računamo u budućnosti“, rekao je Rovčanin za AA.

Pozvao je navijače i zaljubljenike u rukomet u zenlji na strpljenje, jer prema njegovim riječima, ova reprezentacija nakon mnogo godina u kojima Bosna i Hercegovina nije imala državnu selekciju, praktično kreće s nule.

“Moramo biti realni kada govorimo o očekivanjima od ove selekcije u prvom kvalifikacionom ciklusu. Protivnici su iskusne reprezentacije koje imaju kontinuitet i kvalitet, i one su naravno u ovom trenutku u prednosti u odnosu na nas. Mi ćemo se sigurno truditi i dati sve od sebe da BiH predstavimo u najboljem svjetlu. Naravno, svjesni da će biti teško jer sve ovo je izuzetno težak proces“, smatra Rovčanin.

Jovana Ilić, igračica Gruda po drugi put se odazvala pozivu selektora bh. tima. “Imali smo okupljanje u Lukavcu, a ovaj mini ciklus u Mostaru je novi korak naprijed. Bilo je odlično u Lukavcu, a i sada se nadam najboljem“, kazala je Ilić.

Oprezna kada su u pitanju očekivanja u kvalifikacijama za EP je i Mostarka Edina Demić.

“Dobra stvar prije svega je što smo se ponovo okupile i što je Rukometni savez BiH oformio seniorsku reprezentaciju. Na početku smo. Vidjet ćemo kako će sve dalje izgledati. Vjerujem u uspjehe u budućim godinama“, navela je Demić.

Najbolje bh. rukometašice u Mostaru će boraviti do subote, a naredno okupljanje planirano je koncem maja pred start kvalifikacija za EURO. Bosna i Hercegovina nalazi se u grupi B prvog kruga kvalifikacija sa Italijom, Grčkom i Latvijom, a turnir će se igrati od 30. maja do 6. juna.