Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Najbolji bh. plivači se bore za titule državnih prvaka u Banjaluci

plivanje – banja luka

Na olimpijskom bazenu u Banjaluci danas je svečano otvoreno Ljetno prvenstvo Bosne i Hercegovne u plivanju, javlja Anadolu Agency (AA).

Najbolji plivači iz većine klubova u BiH, većina bh. reprezentativaca danas, sutra i prekostura, bore se za titule državnih prvaka. Prije podne se plivaju kvalifikacione, a popodne finalne trke.

Prvenstvo je otvorio Goran Raca, predsjednik Plivačkog saveza BiH, koji je objasnio da su državna prvenstva kvalifikaciona za evropska i svjetska takmičenja i po LEN (Evropska plivačka federacija) i po FINA (Međunarodna federacija sportova na vodi) kalendaru, kao što su i mitinzi koje organizuju domaći klubovi.

“Nadamo se da će plivači, njih 320, pružiti svoj maksimum da isplivaju norme za odlaske na međunarodna takmičenja. Djeca imaju motiv, želju, treba da se dokažu, treba da isplivaju A norme prvenstvena, a ponegdje i B gdje se može i da nastupaju na međunarodnim takmičenjima”, izjavio je Raca za AA.

Naglasio je da će bh. takmičari u junu nastupiti na Komen kupu na Kipru i Mediteranskim igrama u Španiji, a spremaju se i za Evropsko juniorsko prvenstvu u Helsinkiju sljedeći mjesec i Evropsko seniorsko prvenstvo u Glazgovu u avgustu. Na kraju godine, najbolji plivači iz BiH učestvovaće i na Svjetskom prvenstvu u Kini u decembru.

Istakao je da plivanje u BiH ide uzlaznom putanjom uprkos finansijski problemima koji prate većinu sportova u BiH.

“Osnova za pravu vrstu takmičara po FINA i LEN standardima su olimpijski bazeni koje trenutno imaju samo Banjaluka i Sarajevo. Znamo da je u pripremi novi zatvoreni bazen u Trebinju i tu očekujemo ekspanziju u skorije vrijeme”, kazao je Raca.

Kada je u pitanju plivanje pred BiH u sljedećoj godini je i projekat dogovoren na zadnjem LEN kongresu “Learn to Swimm – prevent Drowning” u koji je uključena cijela Evropa. BiH će moći aplicirati za sredstva kako bi djeci od tri do 12 godina omogućili da nauče plivati u cilju prevencije utapanja.

“Plivanje i mi u ovom sportu smatramo za osnovnu kulturu”, dodao je Raca.