Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

joel embiid

Najbolji strijelac NBA lige želi francusko državljanstvo, mogao bi igrati i protiv Zmajeva?

embiid

Zasad nije jasno da li Embiid cilja nastup samo na Olimpijskim igrama 2024. godine, ili bi eventualno zaigrao i na Evropskom prvenstvu koje se održava u septembru ove godine

Joel Embiid posljednjih nekoliko godina važi za jednog od najboljih centara, ali i igrača NBA lige, a od ovog ljeta trebao bi da postane državljanin jedne evropske zemlje.

Francuski medij RMC javlja da bi ovogodišnji najbolji strijelac NBA lige u junu mogao dobiti državljanstvo i pasoš Francuske, države za čiju reprezentaciju želi igrati u budućnosti.

Embiid je porijeklom iz Kameruna, ali ima veliku želju da zaigra za tim koji vodi Vincent Collet. Podsjetimo, prije nekoliko je godina pokušaj centra Philadelphije da dobije francuski pasoš propao i izazvao brojne kontroverze, a tada se Tony Parker, između ostalih, usprotivio naturalizaciji košarkaša za reprezentativne svrhe. Međutim, ovaj put izgleda da to neće biti slučaj.

Mediji izvještavaju da bi sve trebalo da bude gotovo tokom juna i da su dvije strane u administrativnom dijelu posla. Embiid će navodno otići na ljeto u Francusku kako bi finalizirao sve neophodne preduslove. Embiid ima familiju u Francuskoj i na osnovu predaka ima pravo da zatraži državljanstvo te zemlje.

Zasad nije jasno da li Embiid cilja nastup samo na Olimpijskim igrama 2024. godine, ili bi eventualno zaigrao i na Evropskom prvenstvu koje se održava u septembru ove godine.

Ako bi odlučio nastupati za Francusku i ove godine, Embiida bi onda gledali i u duelima protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, pošto se Zmajevi nalaze u grupi B skupa s Francuzima, Nijemcima, Slovencima, Mađarima i Litvancima.