Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

džumhur pao

Najčudnija ATP lista ikada? Federer obrisan, Đoković tone

dzumhur
FOTO: daviscup.com / Carlos Lezama

Veći pad doživio je i najbolji bh. teniser Damir Džumhur, koji je nazadovao za deset mjesta i sad je 181. teniser svijeta

Jutros je objavljena nova ATP lista, a kao što je i najavljivano, veliki pad na njoj je doživio Novak Đoković, iako je jučer osvojio Wimbledon!

Savladao je u finalu Đoković Nicka Kyrgiosa, ali ranijom odlukom ATP-a bodovi s ovogodišnjeg Wimbledona nisu se računali zbog sporne odluke vodstva turnira da ne dozvoli učešče ruskim i bjeloruskim teniserima.

Tako je Đoković izgubio dvije hiljade bodova jer je branio titulu, a iako ju je odbranio tek je na 7. mjestu. Prvi teniser svijeta je Danil Medvedev, drugi Alexander Zverev, treći Rafael Nadal, četvrti Stefanos Tsitsipas, peti Casper Ruud, a šesti Carlos Alcaraz.

Iza Đokovića su u top 10 još Andrey Rublev, Felix Auger-Aliassime i Jannik Sinner. Zanimljivo je da je Roger Federer potpuno izbrisan s ATP liste jer je već predugo neaktivan. Tačnije, cijelu godinu nije odigrao meč i obrisano mu je svih 600 bodova koje je imao.

Treba dodati da se Đokoviću “smiješi” još veći pad na listi jer je sve izvjesnije da neće nastupiti na US Openu zbog svog statusa vakcinacije protiv korona virusa. Izgubit će u tom slučaju Đoković novi veliki broj bodova jer je prošle godine igrao finale turnira.

Veći pad doživio je i najbolji bh. teniser Damir Džumhur, koji je nazadovao za deset mjesta i sad je 181. teniser svijeta.

Mirza Bašić je napredovao pet mjesta i sad je 244. dok je Nerman Fatić pao za 17 mjesta i sada je 285. Šetkić zauzima 364. poziciju.