Ostali sportovi

nba

Najskuplji prodat klub na planeti od petka su Brooklyn Netsi

16/08/2019
Joe Tsai

Tsai, suosnivač Alibabe, kompanije specijalizirane za internet prodaju, tako je postao stopostotni vlasnik Netsa i Barclays Centera

Američka profesionalna košarkaška NBA ekipa Brooklyn Nets od petka ima novoga vlasnika, baš kao i dvorana Barclays Center u kojoj igra svoje domaće utakmice.

Dosadašnji vlasnik Mihail Prohorov prodao je svojih 51 posto vlasništva kluba i 100-postotno vlasništvo dvorane kanadskom biznismenu Joeu Tsaiju za 2.35 milijardi dolara, što je novi rekord kada su u pitanju kupovine američkih sportskih klubova.

Tsai, suosnivač Alibabe, kompanije specijalizirane za internet prodaju, tako je postao stopostotni vlasnik Netsa i Barclays Centera jer je još prošle godine od Prohorova kupio 49 posto vlasništva u Netsima i to za milijardu dolara.

Mihail Prohorov

Promjenu vlasništva u Netsima još mora odobriti Odbor vlasnika NBA lige.

Prohorov je tadašnje New Jersey Netse kupio 2010. godine da bi ih 2012. preselio u novu dvoranu u Brooklynu.

U želji da izađu iz sjene starijeg gradskog brata New York Knicksa, Netsi su se ovoga ljeta pojačali superzvijezdama Kevinom Durantom, najkorisnijim igračem NBA finala 2017. i 2018. godine, te Kyrieom Irvingom.

Dosadašnji rekord u američkom profesionalnom sportu iznosio je 2,2 milijarde dolara koliko je David Tepper platio za vlasništvo nad NFL ekipom Carolina Panthers prošle godine, a isti je iznos 2017. platio i Tilman Fertitta za vlasništvo nad NBA ekipom Houston Rockets.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.