Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nba

Najskuplji prodat klub na planeti od petka su Brooklyn Netsi

Joe Tsai1

Tsai, suosnivač Alibabe, kompanije specijalizirane za internet prodaju, tako je postao stopostotni vlasnik Netsa i Barclays Centera

Američka profesionalna košarkaška NBA ekipa Brooklyn Nets od petka ima novoga vlasnika, baš kao i dvorana Barclays Center u kojoj igra svoje domaće utakmice.

Dosadašnji vlasnik Mihail Prohorov prodao je svojih 51 posto vlasništva kluba i 100-postotno vlasništvo dvorane kanadskom biznismenu Joeu Tsaiju za 2.35 milijardi dolara, što je novi rekord kada su u pitanju kupovine američkih sportskih klubova.

Tsai, suosnivač Alibabe, kompanije specijalizirane za internet prodaju, tako je postao stopostotni vlasnik Netsa i Barclays Centera jer je još prošle godine od Prohorova kupio 49 posto vlasništva u Netsima i to za milijardu dolara.

Mihail Prohorov

Promjenu vlasništva u Netsima još mora odobriti Odbor vlasnika NBA lige.

Prohorov je tadašnje New Jersey Netse kupio 2010. godine da bi ih 2012. preselio u novu dvoranu u Brooklynu.

U želji da izađu iz sjene starijeg gradskog brata New York Knicksa, Netsi su se ovoga ljeta pojačali superzvijezdama Kevinom Durantom, najkorisnijim igračem NBA finala 2017. i 2018. godine, te Kyrieom Irvingom.

Dosadašnji rekord u američkom profesionalnom sportu iznosio je 2,2 milijarde dolara koliko je David Tepper platio za vlasništvo nad NFL ekipom Carolina Panthers prošle godine, a isti je iznos 2017. platio i Tilman Fertitta za vlasništvo nad NBA ekipom Houston Rockets.