namještanje mečeva

Najveći skandal u historiji tenisa: Gemove prodavali za 400, mečeve za 2.000 eura

moises-alex-WqI-PbYugn4-unsplash

Glavni čovjek operacije navodno je 32-godišnji Grigor Sargsyan, poznat kao Master, mafijaš povezan s armenskom mafijom

Svijet tenisa trenutno potresa veliki skandal vezan za namještanje mečeva. Kako navodi francuski L'Equipe, radi se o vjerovatno najvećem takvom skandalu u historiji.

Nadležna tijela istražuju 375 dvoboja odigranih između veljače 2014. i lipnja 2018., a ti mečevi povezani su sa 181 teniserom.

Glavni čovjek operacije navodno je 32-godišnji Grigor Sargsyan, poznat kao Master, mafijaš povezan s armenskom mafijom. Njega se tereti da je podmićivao tenisere i namještao mečeve. Većinom se tu radilo o mečevima tenisera koji su bili ispod 200. mjesta na ATP listi, odnosno onima koji su zarađivali dovoljno malo da ih se u teoriji i može nagovoriti da za malu naknadu namjeste meč.

Spomenuti Armenac je već odslužio osam mjeseci zatvora nakon što je uhićen pod ovim optužbama, a bio je prisutan i na nedavnom nastavku suđenja u Belgiji.

Francuski igrači Mick Lescure i Jules Okala, teniseri za koje je već potvrđeno da su bili dio mreže koja je namještala mečeve, suspendirani su od decembra.

U javnost su izašle i tarife za namještanje. Tako su svi osumnjičeni u ovoj aferi za izgubljeni gem u pojedinačnom meču dobivali 400 eura, za izgubljen meč parova u dva seta dobivali bi po 2000 eura, a najviše se dijelilo oko 3000 eura.

Navodno je ukupno kroz račune glavnih ljudi operacije prošlo oko osam miliona eura u periodu od dvije godine.