Ostali sportovi

organizatori na udaru

Nakon Đokovićevog osvajanja turnira: Drama u Rimu zbog 10 eura

22/09/2020

Najbolji igrač svijeta inkasirao je 205.200 eura, dok je Rumunki pripao ček na 205.190 eura

Organizatori Italijanskog opena, koji je završen u Rimu, žestoko su napadnuti preko društvenih mreža. Razlog je što je Simona Halep, pobjednica ženskog turnira dobila nagradu za 10 eura manju od Novaka Đokovića, šampiona u muškoj konkurenciji!

Najbolji igrač svijeta inkasirao je 205.200 eura, dok je Rumunki pripao ček na 205.190 eura. Odmah su uslijedile reakcije u kojima se organizatori Masters turnira optuženi za diskriminaciju.

Ova tema je već godinama aktuelna u svijetu tenisa. Postoje krugovi, koji se zalažu da nagradni fond bude identičan za oba spola. Na Grand Slamovima ovo pravilo je već usvojeno. Ipak i dalje postoje turniri na kojima igraju i muškarci i žene, ali su pripadnici “jačeg spola” i dalje bolje plaćeni. U Rimu je razlika mizerna, ali je i to bilo dovoljno da se podigne prašina.

Prošle godine u glavnom gradu Italije, Rafael Nadal je kao šampion dobio ček na 958 hiljada eura, skoro duplo više od Karoline Pliškove, najbolje među damama. Zbog pandemije korona virusa nagradni fond je za ovo izdanje dramatično smanjen. Organizatori su skoro izjednačili nagrade, ali je deset eura razlike bilo dovoljno da budu žestoko kritikovani.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.