Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon Ivaniševića, Trojickog, Tipsarevića i Čilića, danas i Džumhur želi pokoriti Moskvu

dzumhur14

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur danas će u finalu Kremlin kupa u Moskvi pokušati osvojiti drugi ATP turnir, a time ući u društvo velikana tenisa sa područja bivše Jugoslavije, javlja Andolu Agency (AA).

Da igra najbolji tenis karijere Džumhur je pokazao na prethodnih pet turnira na kojima je tri puta stizao do polufinala, jednom poražen u finalu i osvojio titulu u Sankt Petersburgu. Sarajlija je trenutno 38. igrač svijeta i danas od 13 sati igra finale Kremlik kupa protiv Litvanca Richardsa Berankisa, trenutno 169. igrača na ATP listi.

Nakon što je u historijskom svebosanskom polufinalu protiv Mirze Bašića izborio finale, sigurno je da Džumhuru danas neće manjkati motiva na terenu jer će već na sutrašnjoj ATP listi zauzeti između 31. i 33. pozicije na ATP rang listi.

Današnji Džumhurov protivnik Berankis trenutno igra u slabijoj formi od Sarajlije, ali ipak se radi o teniseru koji u međusobnim duelima vodi sa 3:1 u pobjedama.

Kremlin kup u Moskvi turnir je iz serije ATP 250 koji se igra od 1990. godine i koji su do sada po dva puta osvajali i teniseri iz Hrvatske i Srbije.

Legendarni hrvatski teniski as Goran Ivanišević osvojio je Kremlin kup 1996. godine. Trenutni najbolji reket hrvatskog tenisa Marin Čilić je 2014. i 2015. godine bio dvostruki šampion. Srbijanski teniseri Viktor Trojicki i Jan Tipsarević osvajali su titule u Moskvi 2010. i 2011. godine, a bh. navijači se danas nadaju da je došao red da se i bh. zastava nađe na listi šampiona Kremlin kupa.

Još jedna potvrda dobre forme Džmhura je i njegov plasman u finale Kremlin kupa i u kategoriji parova. U paru sa Hrvatom Antoniom Sančevićem u finalu će snage odmjeriti sa bjelorusko-austrijskom kombinacijom Max Mirnyi-Philipp Oswald.

Popularni Džumi ima šansu da postane prvi teniser koji je Kremlin kup osvajao iste godine u obje konkurencije.