Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon lumpovanja, Renfroe nije došao ni na doručak

Alex Renfroe

Pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počeli smo bez većine najiskusnijih košarkaša, koji su otkazali nastup, a završit ćemo ih bez još jednog.

Alex Renfroe izbačen je iz reprezentacije Bosne i Hercegovine zbog, kako je saopćeno iz Košarkaškog saveza BiH, “teškog prekršaja timske discipline, koju je napravio u noći nakon izgubljene utakmice protiv Švedske”.

– Ovaj potez najavljuje novu praksu kada je u pitanju reprezentacija, da za nju mogu igrati samo oni koji su spremni da se žrtvuju za Bosnu i Hercegovinu, da poštuju timsku disciplinu i da između treninga i utakmice ne ruše ono što se na treningu izgradi – saopćeno je iz KSBiH.

Mnogi mediji prenijeli su jučer da je 31-godišnji Amerikanac s bh. pasošem, poslije subotnje utakmice u Zenici, viđen u društvu manekenke i voditeljice Danielle Mijatović, kao i da je bio i u jednom lokalnom klubu u Zenici.

Navodno se jučer ujutro nije pojavio ni na doručku s ostalim reprezentativcima, nakon čega je stručni štab odlučio da na njega više i ne računa.

“Zmajevi” su u Tuzlu, odakle će idu na gostovanje Slovačkoj u Bratislavi, otputovali bez Renfroa, kojeg će u ekipi zamijeniti plejmejker Igokee Darko Talić.

Nakon drugog poraza od Šveđana (72:88), šanse naših košarkaša da osvoje jedno od prva dva mjesta u grupi A, koja vode u glavnu fazu kvalifikacija, značajno su opale.
No, iz KSBiH saopćeno je da odstranjivanje Renfroa iz tima ne znači će bh. reprezentacija odustati od borbe za plasman u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. godine, već najavljuju da će se u preostala dva susreta ekipa boriti do posljednjeg daha kako bi ostvarila željeni cilj.

I kad se pogleda statistika, ali i igra, pogotovo protiv Švedske, gubitak Renfroa neće biti preveliki gubitak (približno pet poena i četiri asistencije za 29 minuta po meču), pogotovo kad se zna da je Amerikanac nevoljno i došao na pripreme.

Zbog prinove u porodici, prvobitno je otkazao dolazak, a poslije je ipak stigao, i to dvije sedmice nakon ostalih igrača. Potom je u jeku kvalifikacija objavljeno da će Renfrou ovo biti posljednji nastupi u dresu BiH, ali je malo ko slutio da će oproštaj uslijediti već u Zenici..