razočaravajući ciklus

Nakon neuspješnih kvalifikacija slijedi oporavak ženske košarke: Pred nama je dug put

kosarkasice

Jones se nakon SP-a oprostila od reprezentacije BiH, a njen odlazak je ukazao na sve nedostatke ove selekcije, koja je nakon toga nizala neuspjehe

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je od selekcije Njemačke pretrpjela novi težak poraz (91:62) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, nakon čega je svoj odlazak s kormila bh. tima najavio selektor Goran Lojo.

Najbolje bh. košarkašice posljednji trijumf zabilježile su prije godinu dana protiv selekcije Japana, nakon čega su uslijedili teški porazi na Svjetkom prvenstvu gdje su gubile od slabije rangiranih protivnica, te porazi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Izabranice selektora Gorana Loje u Australiji su kotirale dobro i važile za jednog od favorita takmičenja, u grupi sa Kinom, SAD-om, Portorikom, Južnom Korejom i Belgijom. Međutim, košarkašice BiH u potpunosti su podbacile, te gubile utakmice grupne faze s velikom razlikom, čak i protiv „na papiru“ slabijih protivnika kao što su Južna Koreja i Portoriko.

Lojo je nakon sinoćnjeg poraza izjavio da je klupu bh. reprezentacije želio napustiti već nakon debakla na Svjetskom prvenstvu u Australiji, međutim ostao je zbog razloga koje nije želio navesti.

– Ovo je naš realni domet. Odlazim nakon ove utakmice, a trebao sam to učiniti nakon Australije. Tu sam već šest godina, bili smo peti u Evropi i igrali na Svjetskom prvenstvu. To je naš maksimum i nadam se da onaj ko nastavi može ostvariti približno dobre rezultate – izjavio je Lojo.

Veliki utjecaj na ovakve rezultate i najvjerovatnije lošu atmosferu u taboru bh. tima izazvala je teška finansijska situacija u Košarkaškom savezu BiH, zbog čega najbolje košarkašice BiH izvjestan vremenski period uopšte nisu znale da li će otputovati u Australiju, te kasni dolazak vidno umorne najbolje košarkašice BiH i jedne od najboljih na svijetu svijeta Jonquel Jones, koja je na SP doputovala dan uoči prve utakmice, nakon teške WNBA sezone.

Jones se nakon SP-a oprostila od reprezentacije BiH, a njen odlazak je ukazao na sve nedostatke ove selekcije, koja je nakon toga nizala neuspjehe.

Putem Facebooka oglasila se i bh. košarkašica Anđela Delić, koja je navela da su bh. košarkašice igrale bez dnevnica.

– Hvala svim saigračicama i članovima stručnog štaba, ljudima iz Saveza koji rade svoj posao, ali i onima koji su se ‘potrudili’ da ne dobijemo ni simboličnih 5 KM dnevno, dok npr. muška seniorska selekcija i članovi staffa, dnevnice uredno dobiju (što naravno zaslužuju i tako treba). Nisu nam obezbijedili ni po jednu majicu i trenerku, niti su došli da nas pozdrave. Hvala i prijatno – poručila je Delić.

Oglasila se i tim menadžerica reprezentacije BiH Razija Mujanović, koja ističe da je pred ženskom košarkom dug put oporavka.

– Put pred nama je dug i svi moramo disati kao jedno kako bismo vratili izgubljeno samopouzdanje i ponovo počeli da pobjeđujemo. Reprezentacija je iznad svega i to mora svima biti jasno. Ove utakmice će poslužiti da vidimo na koga možemo računati u budućnosti i u kojem smjeru ćemo graditi reprezentaciju – poručila je Mujanović.

Pitanje je šta budućnost donosi za žensku košarku u BiH, pogotovo kada vidimo da se u ovaj sport skoro nikako ne ulaže. Mnogi klubovi u BiH ne žele imati ženske selekcije jer im se ne isplati plaćati trenere i dvoranu za ekipu sastavljenu od djevojčica, kojih često nema dovoljno za jedan takav projekt. Odlazak iskusnih košarkašica je težak udarac za žensku košarku BiH, s obzirom da je fond mladih košarkašica u BiH siromašan jer ne postoji sistem ili plan razvoja ovog sporta na bilo kojem nivou.