Nakon srebra u Holandiji: Nikada teži put i nikada draža medalja

sjedeca_odbojka_presica_2

Reprezentacija Bosne i Hercegovine sa nedavnog Svjetskog prvenstva u Holandiji vratila se sa srebrnim odličjem.

Zanimljiv je podatak da je riječ o 22. uzastopnoj medalji na velikim takmičenjima, a da svi od selektora Mirze Hrustemovića preko kapitena Sabahudina Delalića do ostalih reprezentativaca ističu da nikada nisu teže došli do odličja, ali da im i nikada nije bilo draže, prenosi Anadolu Agency (AA).

Selektor Hrustemović prije svega se zahvalio sponzorima i Kantonu Sarajevo, koji svih ovih godina podržavaju bh. tim u sjedećoj odbojci, a zatim se kratko osvrnuo na netom završeno SP i novu medalju.

“Bili smo u velikim problemima zahvaljujući tome što su nas gurnuli u grupu sa Egiptom i teško križanje kasnije. Imao sam puno utakmica, zlatnih medalja, ali ova četvrtfinalna sa Rusijom nosi u svojoj pobjedi 20 do 30 godina budućnosti ove odbojke u BiH. Ne smijem pomisliti šta bi bilo da smo izgubili. Da smo tada otišli kući, bio bi to bukvalan odlazak kući sjedeće odbojke u BiH“, naglasio je Hrustemović.

On je izrazio nadu da će sport i kultura, koji promovišu državu i koji su pokazali da iz ničega mogu stvoriti nešto veliko, konačno dobiti konkretnu i konstantnu podršku.

Osim osvojene srebrne medalje bh. selekcija je osigurala i plasman na Paraolimpijske igre, koje će se 2020. godine održati u Tokiju. Kapiten bh. tima Sabahudin Delalić je taj podvig istakao kao jako značajan za budućnost sjedeće odbojke u BiH.

“Za nas je ovo možda najbitniji uspjeh do sada. Znali smo šta nas čeka tamo pored Egipta u grupi, zatim nas je čekala Rusija, koja nam je nanijela dva poraza u posljednjih godinu dana. Ali, uzvratili smo im i otišli u polufinale sa Brazilom. U postavi smo imali četiri igrača iz 1998. godine i osvojili srebro. Iran je u tom periodu promijenio tri generacije i zato smo presretni što smo osvojili ovu medalju. Ovoga puta se nisam nadao da ćemo proći Rusiju i želim se zahvaliti svim igračima na zalaganju i borbenosti, prvenstveno u toj utakmici. U finalu protiv Iranca visokog 2,46 metara nismo ništa mogli, jer smo se jako iscrpili u četvrtfinalu i polufinalu“, kazao je Delalić.

On je naveo da su ispuni normu za Tokio, jer prve dvije ekipe idu direktno na Paraolimpijske igre.

“Iduće godine nam ostaje i Evropsko prvenstvo da probamo vratiti tu titulu, koju su nam uzeli Rusi. Imamo mlade snage, koje su tu uz reprezentaciju i koje će do Tokija upasti u tim i nastaviti ovo što 20 i nešto godina radimo“, naglasio je Delalić.

Dodao je da je bh. selekcija, kao i brazilska, oštećena zbog medicinske klasifikacije, jer nisu mogli računati na Beniza Kadrića i Asima Medića, a iz istog razloga na samom SP ostali su bez drugog tehničara Adnana Kešmera, kojeg je komisija proglasila gotovo zdravim igračem.

Bh. reprezentativac Safet Alibašić istakao je su na Svjetsko prvenstvo otišli u tišini bez isticanja ambicija i ciljeva, a vratili se sa najdražom medaljom do sada.

“Znali smo šta nas čeka, da neće biti nimalo lagano. Imali smo jako tešku grupu, koju nije bilo lako proći kao prvoplasirani. Veliki teret je bio u polufinalu protiv Rusije, jer smo izgubili zadnje dvije utakmice protiv njih. No, uspjeli smo im se ‘osvetiti’. Kada smo to prevazišli znali smo da nas niko ne može zaustaviti do finala. Ipak, bilo je jako teško protiv Brazila. Uz sve to u drugom setu Delalić slomije prste, a drugog tehničara nismo imali, ali smo pobijedili. Znali smo da će biti teško u finalu, ali ovako teško nismo očekivali. Nikada teži put, a nikada draža medalja“, rekao je Alibašić.

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci je najtrofejnija bh. sportska selekcija. Niz uspjeha je počela na Evropskom prvenstvu 1997. godine gdje je osvojila bronzanu medalju. Od tada su bh. odbojkaši na svakom velikom takmičenju osvojili odličje.

U zbirci imaju devet zlatnih i dvije bronzane medalje sa evropskih prvenstava, tri zlatne, dvije srebrne i jednu bronzanu sa svjetskih prvenstava i dvije zlatne i tri srebrne sa paraolimpijskih igara.