Ostali sportovi

Pandemija koronavirusa

Nakon Wimbledona otkazani svi teniski turniri do 13. jula

01/04/2020

Regionalna takmičenja u Davis Cupu, koja su trebala biti održana sredinom juna, odgođena su za neki kasniji termin

Nakon današnje odluke otkazivanja Wimbledona i svih turnira na području Velike Britanije koji su mu trebali prethoditi, Međunarodna teniska federacija (ITF), Udruženje teniskih profesionalaca (ATP) i Ženska teniska udruga (WTA) donijeli su odluku o otkazivanju svih takmičenja do 13. jula, kao odgovor na trenutačnu pandemiju bolesti COVID-19 izazvane širenjem koronavirusa.

Prethodno su bili otkazani svi turniri do 7. juna, što je uključivalo evropsku turneju na zemljanoj podlozi, a sada su uključeni i svi europski ATP i WTA turniri na travi.

“Nažalost, pandemija bolesti COVID-19 ne ostavlja nam nikakvu mogućnost osim dodatnog otkazivanja turnira, a odluku smo donijeli usko sarađujući s našim članovima i ostalim vodećim teniskim organizacijama”, izjavio je u zajedničkom priopćenju predsjednik ATP-ja Andera Gaudenzi.

“Dijelimo razočaranje daljnjim otkazivanjem turnira i odgodom nastavka sezone, ali naš prioritet ostaje podrška u ovim teškim vremenima i suradnja u pripremama za povratak na terene”, istaknuo je predsjednik i izvršni direktor WTA Steve Simon.

Odluka se odnosi na turnire svih kategorija i razina, kao i na natjecanja teniserki i tenisera u kolicima te natjecanja u tenisu na pijesku. Regionalna takmičenja u Davis Cupu, koja su trebala biti održana sredinom juna, odgođena su za neki kasniji termin, prenosi Hina.

“Zaštita zdravlja i dobrobiti svih koji su uključeni u tenis, kao i šire publike, bila je i ostaje naša glavna zadaća. Svjesni smo značajnog utjecaja ovih odluka na sve uključene u naš sport i ne donosimo ih lako, međutim, moramo se i dalje voditi dokazima i procjenama stručnjaka”, izjavio je predsjednik ITF-a David Haggerty.

Među turnirima koji su sljedeći na redu za otkazivanje je onaj na travi u američkom Newportu, tokom kojeg je ove godine trebala biti održana svečanost prijema Gorana Ivaniševića u Međunarodnu tenisku kuću slavnih. U sedmici nakon turnira u Newportu, u kalendaru je umaški ATP turnir, čije je ovogodišnje održavanje također ugroženo, iako su iz svih teniskih organizacija obznanili da im je namjera održati takmičenja koja su u kalendaru nakon 13. jula. Naravno, uz dodatak – “ako okolnosti to dopuste”.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.