Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jordi Bertomeu

Nastavak Eurolige moguć do kraja jula, a nije isključeno otkazivanje takmičenja

nikita-kurbanov-cska-moscow-eb19

Ističući da bi odluke o sudbini košarkaških takmičenja Eurolige i ULEB kupa trebale biti poznate do kraja maja, čelnik takmičenja Bertomeu je kazao da se najrazumnijim rješenjem čini da eventualni nastavak takmičenja bude bez publike u dvoranama

Čelnik košarkaške Eurolige Jordi Bertomeu izjavio je da je prioritetni cilj da se to takmičenje završi do kraja jula, ali da je moguće da dođe i do otkazivanja ostatka takmičenja ako i dalje bude postojao rizik od širenja koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog pandemije COVID-19 otkazana su košarkaška takmičenja u Turkish Airlines Euroligi i Evropskom kupu ULEB, a prvi čovjek takmičenja Bertomeu je kazao je prioritetna želja svih da se takmičenja nastave.

“Takmičenje ćemo nastaviti kada ne bude zdravstvenih rizika i kada zdravlje svih bude zagarantirano. Sezona ne može trajati poslije jula, nemoguće je produžavati takmičenje do septembra ili oktobra jer bi tako ugrozili i narednu sezonu. Nećemo donositi ishitrene i rizične odluke. Takmičenje ćemo i otkazati ako budemo primorani na to“, poručio je Bertomeu u obraćanju novinarima putem videokonferencije.

Osvrnuvši se na elitno takmičenje Turskish Airlines Euroligu, Bertomeu je kazao da je jasno da finalno doigravanje u Kelnu neće biti igrano u prvobitno planiranom roku.

“Imamo alternativni plan i u slučaju da takmičenje ne bude moguće nastaviti u regularnom formatu. U jednoj zemlji domaćinu može se igrati turnir doigravanja sa osam ekipa, umjesto dosadašnjeg doigravanja i finalnog turnira s četiri najbolja tima. Ne znamo koja zemlja bi bila domaćin, ali imamo više zemalja s dobrom infrastrukturom, ali rano je o tome govoriti“, kazao je Bertomeu.

Ističući da bi odluke o sudbini takmičenja trebale biti poznate do kraja maja, Bertomeu je kazao da se najrazumnijim rješenjem čini da eventualni nastavak takmičenja bude bez publike u dvoranama.

“Nadam se da ćemo takmičarske utakmice pred publikom u dvoranama početi naredne sezone kada svi problemi budu iza nas“, poručio je Bartomeu.