Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

NBA: Cavsi i Spursi nadomak prolaska, Celticsi ostali u igri

NBA: Portland Trail Blazers at San Antonio Spurs

Prvi nositelji Istočne konferencije, košarkaši Cleveland Cavaliersa poveli su sa 3-0 u pobjedama protiv Detroit Pistonsa u dvoboju prvog kruga doigravanja NBA lige gostujućom 101-91 pobjedom u petak, te ih od prolaska u drugi krug dijeli još samo jedan uspjeh.

Kao i u prve dvije utakmice igrane u Clevelandu, Cavsi su se prvenstveno oslanjali na svoju veliku trojku, LeBrona Jamesa, Kyriea Irvinga i Kevina Lovea, koji su ponovno postigli po najmanje 20 poena u utakmici. Najefikasniji je bio Irving sa 26 ubačaja, James i Love su dodali po 20 s tim da je James imao i 13 skokova, te 7 asistencija, a Love 12 skokova. S druge strane, svih pet igrača početne postave Pistonsa postiglo je dvoznamenkast broj koševa, ali niti jedan nije stigao do brojke 20, Kentavious Caldwell-Pope je ubacio 18, Andre Drummond 17, dok je Reggie Jackson uz 13 pogodaka imao i 12 asistencija.

Pistonsi su na manje od četiri minute prije kraja bili na samo dva poena zaostatka, bilo je 90-92, ali do kraja susreta postigli su samo jedno slobodno bacanje. Na ulasku u posljednju minutu bilo je još uvijek dostižnih 90-95, no tada je Irving 43 sekunde prije kraja pogodio tricu za 90-98 kojom je riješio pitanje pobjednika.

Prošlogodišnji finalisti Cavsi imat će priliku okončati posao protiv Pistonsa već u noći s nedjelje na ponedjeljak kada je na rasporedu četvrta utakmica koja će se ponovno igrati u Detroitu.

Nadomak prolaska u drugi krug stigli su i prvaci iz 2014., drugi nositelji Zapada San Antonio Spursi koji su poveli sa 3-0 protiv ozljedama prorijeđenih Memphis Grizzliesa. U trećoj utakmici igranoj u Memphisu Spursi su bili bolji sa 96-87. Briljirao je novi vođa Spursa Kawhi Leonard sa 32 koša, čime je izjednačio svoj najbolji napadački učinak u karijeri u doigravanju, a odlično ga je pratio i LaMarcus Aldridge sa 16 poena i 10 skokova. Kod Grizzliesa najveći otpor pružili su Zach Randolph sa 20 pogodaka i 11 skokova, te Matt Barnes sa 17 ubačaja i 11 skokova.

Spursi će, baš kao i Cavsi, prvu od četiri prilike za prolazak u drugi krug imati već u nedjelju kada je na programu četvrta utakmica koja će se igrati u Memphisu.

Boston Celticsi ostvarili su iznimno važnu 111-103 pobjedu na svom parketu protiv Atlanta Hawksa kojom su smanjili zaostatak u pobjedama na 1-2. Bio je ovo šesti međusobni ogled ovih momčadi u sezoni i prva pobjeda Celticsa, Hawksi su slavili u sve tri utakmice u ligaškom dijelu, te u prve dvije utakmice na svom terenu u doigravanju.

Celticsi su uraganski krenuli u utakmicu, te su prvu četvrtinu dobili sa 37-20, a posebno se istaknuo Isaiah Thomas koji je u prvih 12 minuta postigao 16 koševa, Taj učinak potpuno je bio različit od onoga u prvoj četvrtini druge utakmice kada su “zeleni” iz Bostona u prvoj četvrtini postigli samo 7 poena. Prednost domaćih je u drugoj četvrtini narasla na najvećih 20 razlike (49-29) prije no što je započeo povratak gostiju. Hawksi su devet i pol minuta prije kraja uspjeli čak i povesti sa 84-85, no Celticsi su završnicu odigrali kao i početak susreta, te se vratili u seriju.

Thomas je utakmicu okončao sa čak 42 koša, Evan Turner je dodao 17 za Celticse, dok su Hawkse predvodili Jeff Teague sa 23 pogotka, te Kent Bazemore i Dennis Schroeder sa po 20 ubačaja.

nba