Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

jaxson hayes

NBA igrač optužen po 12 tačaka, kontroverzni snimak hapšenja izazvao brojne reakcije

haps

Jedan od policajaca kratko mu je držao koljeno na vratu prije nego što ga je kolega upozorio da ga makne. Taj je detalj posebno uznemirio američku javnost zbog nedavnog ubistva Georgea Floyda

Protiv mladog košarkaša New Orleans Pelicansa Jaxsona Hayesa podignuta je optužnica po 12 tačaka nakon hapšenja čija je snimka prošlog ljeta obišla svijet i opet užarila problematiku policijskog nasilja nad Afroamerikancima.

Među tačkama optužnice su porodično nasilje, nanošenje tjelesnih povreda partnerici, vandalizam, opiranje uhićenju i nasilno ponašanje prema policajcu.

Hayes je uhapšen 28. jula prošle godine ispred svoje kuće u Los Angelesu. Rodica njegove djevojke pozvala je policiju nakon što je primila poruku da je Hayes postao glasan i nasilan. Dolazak policije vidno ga je nanervirao, svađao se i želio se vratiti u kuću, a kada su ga policajci spriječili, odgurnuo je jednog od njih, nakon čega su ga oborili i naposljetku elektrošokirali.

Jedan od policajaca kratko mu je držao koljeno na vratu prije nego što ga je kolega upozorio da ga makne. Taj je detalj posebno uznemirio američku javnost zbog nedavnog ubistva Georgea Floyda, koji je preminuo nakon što mu je policajac gotovo 10 minuta držao koljeno na vratu. Od tada je LAPD zabranio takvu primjenu sile.

Nakon što je policija objavila snimku uhićenja, ona je postala viralna, a pokrenuta je istraga protiv policajaca o opravdanosti i količini sile primijenjene pri hapšenju košarkaša.

Hayes je u ovoj sezoni, svojoj trećoj u NBA ligi, za Pelicanse odigrao 34 utakmice s prosjecima od 7.0 koševa i 3.5 skokova za 15 minuta igre.