novi val pandemije

NBA liga u velikim problemima zbog Covida, relaksiraju pravila zbog velikog broja zaraženih

Jučer je na NBA rasporedu bilo devet utakmica, ali odigrano ih je samo šest

Novi val pandemije korona virusa u SAD ozbiljno je zahvatio NBA ligu koja je morala početi odgađati utakmice jer neki klubovi nisu imali dovoljno igrača na raspolaganju. Sve češće se zaziva prekid takmičenja, a vodstvo lige uvodi dodatne korake kako bi izbjeglo takav radikalan rasplet.

U nedjelju poslijepodne pod zdravstveno-sigurnosnim protokolom bio je čak 71 igrač, odnosno blizu 15 posto cijele lige ili približno svaki sedmi NBA košarkaš. Broj fluktuira na dnevnoj bazi kako igrači ulaze i izlaze iz protokola.

Jučer je na NBA rasporedu bilo devet utakmica, ali odigrano ih je samo šest.

Prošle sedmice su odgođene dvije utakmice Chicago Bullsa, pa je tako broj pomaknutih okršaja narastao na sedam. Sve zbog činjenice da neki klubovi, što zbog povreda, što zbog pozitivnih testova na Covid, nisu imali osam igrača na raspolaganju, što je propisani minimum.

Sve se glasnije raspravlja o mogućnosti prekida sezone, kao prije dvije godine na početku pandemije, čak i među samim košarkašima, poput Enesa Kantera Freedoma, nekadašnjeg Turčina sa svježim američkim državljanstvom koji na društvenim mrežama neprestano upozorava na globalne probleme.

No NBA po svaku cijenu želi izbjeći takav scenarij, pa i bilo kakve daljnje odgode. Stoga je odlučila popustiti pravila kako bi klubovima omogućila širi kadar.

Od sada, pa do 19. januara, kada će objaviti nove smjernice, NBA dopušta klubovima da privremeno dovede zamjenskog igrača za svakog kojeg izgubi zbog zdravstveno-sigurnosnog protokola. Štoviše, ako ima barem dva pozitivna igrača, obavezno mora dovesti barem jednu zamjenu, odnosno dvije za trojicu ili tri za četvoricu.

Nadalje, NBA je ukinula limit igračima na dvosmjernim ugovorima, koji u načelu najveći dio sezone provode u Razvojnoj ligi, a u prvoj ekipi smiju provesti maksimalno 50 utakmica. Sada je taj broj do kraja sezone neograničen.

Ugovori novih igrača neće se računati za klupski salary cap niti će zbog njih klubovi s previsokim izdacima na plaće morati plaćati porez na luksuz.

nba