Ostali sportovi

EURO 2020

Nebojša Grahovac među tri najbolja golmana na prvenstvu

15/01/2020

Ispred bh. golmana po procentu uspješnosti samo su Andreas Palicka iz Švedske i Rodrigo Corrales iz Španije

Nebojša Grahovac, golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine nakon nekompletnog prvog kruga takmičenja na Evropskom prvenstvu, koje se igra u Austriji, Švedskoj i Norveškoj, nalazi se među tri najbolja golmana, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, Grahovac je u tri utakmice grupe “D“ protiv Norveške, Portugala i Francuske upisao 12 odbrana od 30 šuteva koliko je upućeno ka njegovom golu. Njegov procenat uspješnosti iznosi 40 posto.

Ispred njega po procentu uspješnosti samo su Andreas Palicka iz Švedske i Rodrigo Corrales iz Španije. Palicka ima 42 posto odbranjenih udaraca, a Corrales 41.

Istina Palicka i Corrales su imali više upućenih udaraca na njihov gol. Tako je Šveđanin od 71 upućenog udarca odbranio njih 30, a Španaca je uspio od 61 zaustaviti 25 pokušava protivničkih igrača.

Među deste najboljih golmana prve faze EURO 2020 iz regiona nalazi se još i Hrvat Marin Šego koji je od 82 udarca zaustavio 29, uz procenat uspješnosti 35 posto. Takvim učinkom Šego je rangiran na devetom mjestu.

Za razliku od Hrvatske, koja je osvojila prvo mjesto u grupi “A“ i plasirala se u drugi krug takmičenja, BiH nije uspjela proći izuzetno jaku grupu “D“ u kojoj je za rivale imala Norvešku, Portugal i Francusku. Izabranici Bilala Šumana upisali su tri poraza i zauzeli posljednje mjesto. Za utjehu im može biti činjenica da se zajedno s njima kući vraćaju i Francuzi, koji su prije početka turnira spadali u uži krug favorita.

U drugoj fazi takmičenja Evropskog prvenstva biće formirane nove dvije grupe sa po šest reprezentacija. Utakmice grupe “I“, u kojoj nadmetanje počinje 16. januara, igraće se u Beču a nadmetanje počinje 16. januara. Domaćin grupe “II“ je Goeteborg, a prvi dueli na programu su 17. januara.

Grupa “I“: Hrvatska 2 boda, Španija 2, Austrija 2, Češka 0, Njemačka 0, Bjelorusija 0.

Grupa “II“: Norveška 2, Slovenija 2, prvoplasirani i drugoplasirani iz grupe “E“, Švedska 0, Portugal 0.

U polufinale EURO 2020 plasiraće se po dvije najbolje plasirane selekcije iz obje grupe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.