Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Thomas Bach

Neće biti obavezno vakcinisanje protiv korone za učesnike OI u Tokiju

bach-thomas (1)

Iz organizacijskog odbora Tokio 2020. poručili su da planiraju brojne mjere u borbi protiv virusa kojima će biti omogućeno održavanje Igara bez obzira na dostupnost vakcina

Vakcinisanje protiv novog koronavirusa neće biti obavezno za sportašice i sportaše koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, izjavio je u utorak predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta dbora (MOK) Thomas Bach za vrijeme boravka u japanskom glavnom gradu.

“Išli bismo predaleko kad bismo to tražili”, ocijenio je Bach koji je u posjetu Japanu došao kako bi osnažio vjeru stanovništva i sponzora OI u Tokiju u to da se najveći sportski događaj može održati u julu sljedeće godine uz nazočnost gledatelja na tribinama, bez obzira na sadašnji porast broja zaraženih.

Vođa olimpijskog pokreta je za vrijeme posjete  budućem olimpijskom selu ponovio odlučnost MOK-a u održavanju sigurnih Igara te naglasio da će organizacijski odbor poduzeti “sve preventivne mjere tako da se sportaši mogu opustiti i osjećati sigurnim”, prenosi Hina.

MOK će poticati sportaše da se vakcinišu protiv novog koronavirusa, smatrajući da bi to bio znak poštovanja prema domaćinima i ostalim takmičarima, ali Bach je naglasio da to neće biti njihova obaveza ni uslov za učešće na OI u Tokiju.

“Previše je toga što pritom morate uzeti u obzir. To je prije svega stvar osobnog zdravlja. U pitanju je zdravlje pojedinca. Postoji i problem dostupnosti vakcina”, izjavo je predsjednik MOO-a.

Iz organizacijskog odbora Tokio 2020. poručili su da planiraju brojne mjere u borbi protiv virusa kojima će biti omogućeno održavanje Igara bez obzira na dostupnost vakcina.

Australski ministar zdravstva Greg Hunt u utorak je izjavio da su mu iz vodstva MOK-a dali jamstva “o poduzetim koracima u osiguravanju vakcina  za sve sportaše i izaslanike koji će dolaziti iz svih krajeva svijeta”.

“Stoga očekujem da će vakcine biti dostupne sportašima i delegacijama svih nacija te da će ono biti spremno mnogo vremena prije početka Igara”, rekao je Hunt.

Novi termin Olimpijskih igara koje su u Tokiju trebale biti održane ove godine je od 23. jula do 8. avgusta 2021., a Paraolimpijske igre su na rasporedu od 24. avgusta do 5. septembra.