Nekad smo se gledali preko nišana, danas se družimo

kk sana333

Košarkaški invalidski klub “Sana” iz Sanskog Mosta nedavno je obilježio punoljetstvo, odnosno 18 godina od osnivanja, i danas je to jedan od najboljih timova u regionu kada je riječ o ovom sportu.

Sanjani su višestruki osvajači regionalne lige u kojoj se takmiče najbolji klubovi u invalidskoj košarci, a imali su više uspješnih nastupa u Ligi šampiona Evrope i samo ih je nedostatak sportske sreće prije nekoliko godina spriječio da osvoje titulu najboljih na Starom kontinentu.

Prema riječima Dževada Smajića, jednog od osnivača kluba, ideja o osnivanju se rodila spontano među pripadnicima ratnih vojnih invalida koji žive u gradu na Sani, pišu Nezavisne novine.

“U Sanskom Mostu živi veliki broj boraca koji su tokom rata zbog teških ranjavanja postali invalidi. Mnogi od njih su prikovani za invalidska kolica, a ljude su konstantno mučili depresija i postratni traumatski stresovi. Smatrali smo da je sport dobar način da se ti ljudi prilagode svakodnevnom životu”, prisjeća se Smajić. Kaže kako se tada rodila ideja o formiranju sportskog kluba za invalidne osobe, a razmišljalo se o sjedećoj odbojci ili košarci u kolicima i naposljetku, spletom okolnosti, izabran je ovaj drugi sport.

“Nekako se dogodilo da nam stigne donacija iz Njemačke u kojoj je bilo i nekoliko sportskih kolica prilagođenih za invalidsku košarku. Tako je sve počelo”, prisjeća se Smajić. Klub je odmah privukao veliki broj članova, a zahvaljujući kontaktima s dijasporom nabavljen je potreban broj sportskih kolica i druga neophodna oprema.

“Sport je jedan od načina na koji osobe s invaliditetom mogu aktivirati svoje talente i mogućnosti te se na taj način uspješno uključiti u svakodnevni život. Sport razvija zabavu i zajedništvo, hrabri i razvija osjećaj samouvjerenosti i lične sposobnosti, a o zdravlju ne treba ni govoriti”, kaže Smajić. Vremenom se, dodaje, profilisao kvalitet, te su selektiranjem izabrani igrači koji mogu izdržati sve napore ovog sporta.

“Košarka u kolicima zahtijeva veliku snagu i izdržljivost, jer nije lako gurati kolica i bacati loptu na koš. U hodu smo učili pravila i savladavali strategiju i taktiku ove igre”, ističe Smajić.

Odmah nakon osnivanja klub se učlanio u Asocijaciju klubova košarke u kolicima BiH, uslijedili su prvi nastupi i uspjesi, a prva osvojena medalja bila je srebrnog sjaja, na takmičenju za Kup BiH u Gradačcu prije punih 17 godina. Od tada pa do danas KIK “Sana” je u samom vrhu ovog sporta, osam puta su bili prvaci Bosne i Hercegovine, pet puta osvajači Kupa, dok su četiri puta osvajali titulu najbolje ekipe u regionalnoj ligi koja okuplja klubove s područja bivše Jugoslavije, te povremeno Austrije i Mađarske. Dževad Hujić, sadašnji predsjednik KIK “Sana”, kaže kako imaju veoma uspješnu saradnju s drugim ekipama, a već dugo godina takmiče se u zajedničkoj ligi s ekipama iz Republike Srpske.

“Dobru saradnju imamo sa ‘Vrbasom’ iz Banjaluke. Zanimljivo je kako i ovaj klub okuplja veliki broj ratnih invalida. Nekad smo se gledali preko nišana, a danas se družimo i takmičimo u sportu”, ističe Hujić.

Dodaje kako u istoriji kluba ima mnogo svijetlih trenutaka, te izdvaja finale regionalne lige u Zagrebu prije pet godina.

“Igrali smo u finalu protiv domaćina ‘Stele’ i pobijedili smo ih na njihovom terenu. Bilo je veličanstveno jer se finale igralo u zagrebačkoj ‘Areni’ pred 15.000 gledalaca, a pobjednički trofej su nam uručili Andro Knego i Mihovil Nakić, poznate košarkaške legende”, prisjeća se Hujić. Dodaje kako je odmah poslije ove utakmice igrano legendarno finale tadašnje NLB regionalne lige, kada je Partizan trojkom Dušana Kecmana s više od pola terena devet desetinki prije kraja utakmice pobijedio Cibonu.

KIK “Sana” je iznjedrio nekolicinu igrača koji su igrali i u dresu sa najdražim grbom. Elvir Modronja je dugogodišnji reprezentativac, a u nekoliko navrata proglašavan je najboljim igračem regiona.

“Sigurno je da mi košarka mnogo znači, kao i ostalim kolegama. Sem zdravog života, omogućila nam je druženja i putovanja. Bez sporta sasvim sigurno bi naši životi bili prazni”, kaže Modronja.

Sa sjetom se prisjeća finalnog turnira Lige šampiona Evrope u ovom sportu, koji je igran prije nekoliko godina u Madridu, kada su Sanjani osvojili sedmo mjesto u konkurenciji najboljih klubova u ovom sportu. Uspjehe i značaj KIK “Sana” prepoznale su i lokalne vlasti u ovom gradu, rad kluba pomažu iz budžeta, a za uspješne rezultate i sportske zasluge KIK “Sana” je nagrađen priznanjem “Plaketa Sanskog Mosta”.